Weerbare organisatie
We versterken de eigen provinciale weerbaarheid door uitbreiding van het Bibob proces en aandacht voor integriteit en weerbaarheid in de organisatie.
Integriteit ambtelijke organisatie
Sinds 2021 hebben we een integriteitscoördinator (IC) die ervoor moet zorgen dat ons integriteitsbeleid volledig en actueel is en aan wet- en regelgeving voldoet. We geven de rol van de IC verder vorm en zorgen dat deze structureel een plek krijgt binnen de organisatie. Daarnaast breiden we ons leeraanbod uit met de teamsessies Integriteit en Weerbaarheid. Deze teamsessies zijn bedoeld om bewustwording te vergroten en te zorgen voor een veilige omgeving waarin medewerkers dilemma’s in het werk kunnen bespreken. We bieden de sessies aan sinds 1 januari 2022 en de verwachting is dat dit jaar minimaal 80 sessies worden gehouden.
Deelnemer sessie Integriteit en Weerbaarheid
“De training over integriteit en weerbaarheid heeft bij mij een bewustwording gecreëerd om dit vooral nóg meer te bespreken. Wanneer maak je welke keuzes? En hoe voorkom je dat je keuzes maakt waar je later niet achter staat? Tijdens de training werd er dieper ingegaan op het feit dat de omgeving door iedereen anders geïnterpreteerd kan worden en dat we daar rekening mee moeten houden. Dit is allesbepalend voor hoe en wat wij communiceren. Het gevoel speelt hierin ook erg een rol. Het mooie aan deze training is dat je vooral het gesprek met je collega’s voert en dat er eigenlijk geen goed of fout bestaat, maar dat het juist gaat over hoe je er zelf invulling aan wil geven en wat jij onder integer en weerbaar handelen verstaat.”
Integriteitsbeleid
We versterken het integriteitsbeleid van de ambtelijke organisatie op meerdere manieren. Het integriteitsbeleid bestaat uit 3 domeinen:
- integriteitskwesties
- ongewenste omgangsvormen
- vermoedens van misstanden
In 2022 verstevigen en updaten we de processen rondom het beleid voor Verklaringen omtrent Gedrag (VOG), de afhandeling van formele meldingen (integriteitsvraagstukken en ongewenste omgangsvormen), nevenwerkzaamheden en kwetsbare functies. Daarnaast wierven we 2 nieuwe interne vertrouwenspersonen, zodat medewerkers in een veilige en vertrouwelijke omgeving met de juiste ondersteuning en begeleiding een gesprek kunnen voeren.
Bureau Screening en Bewakingsaanpak (SBA)
Met behulp van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) screent Bureau SBA de integriteit van partijen met wie de provincie een relatie heeft of wil aangaan. We kijken hierbij naar subsidieverlening, omgevingsvergunningen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Ook in voorstadia van partnerschap kunnen we een beeld geven of een (voorgenomen) partnerschap de integriteit van de provincie kan aantasten. In 2021 investeerden we extra in onderzoekscapaciteit, omdat zaken complexer worden en wetswijzigingen het mogelijk maken nog meer in te zoomen op (de omgeving van) een (toekomstige) relatie. We zijn bij SBA voortdurend bezig met de versterking van en samenwerking met uitvoerende afdelingen op het gebied van het (h)erkennen van integriteitsrisico’s. Daarbij werken we hoe langer hoe meer risicogericht op basis van analyses van waar mogelijke integriteitsgevaren kunnen optreden. Per 2022 wordt daarom voor subsidies al bij het opstellen van een regeling bekeken of, en zo ja welke rol Bibob-onderzoek kan spelen. Bij gebleken integriteitsvraagstukken adviseren wij hoe deze kunnen worden weggenomen. Dit kan meestal zelfstandig, een klein aantal malen per jaar vragen we hiervoor advies aan het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Het aantal onderzoeken ligt tussen de 90-110 per jaar. Slechts in 2% van de gevallen moet het LBB worden benaderd om een sluitend beeld te kunnen vormen van de integriteit van een partij.