Gelderland-Midden werkt succesvol samen in de aanpak van ondermijning
In veel gemeenten in Gelderland-Midden stond de aanpak van ondermijnende criminaliteit tot 2015 niet hoog op de agenda. Daar kwam verandering in toen de partners van Samen Weerbaar in het gebied signalen en gevaren van ondermijning in beeld brachten. De samenwerking helpt de lokale kennis te vergroten en meer slagkracht te realiseren.
Om ondermijning tegen te gaan, werken veiligheidspartners in Gelderland-Midden sinds 2015 integraal samen in het districtelijke programma Samen Weerbaar. Enthousiast vertellen Willem Bronkhorst en Arend van Hout over de resultaten van deze samenwerking. Bronkhorst is programmacoördinator en regionaal adviseur en Van Hout is voorzitter van de stuurgroep en burgemeester van Westervoort. Ondermijning zichtbaar maken helpt enorm, ervaren ze. Belangrijke thema’s waar Samen Weerbaar zich op richt, zijn de aanpak van drugscriminaliteit, witwassen, zorgfraude en mensenhandel.
Meer lokale kennis
Om efficiënt samen te werken is in Gelderland-Midden met hulp van de provincie een districtelijk ondermijningsteam opgericht. Dit team ondersteunt gemeenten en hun partners bij het vergroten van de slagkracht en kennis en kunde. Dit doen ze onder andere door training on the job. "Het ondermijningsteam beschikt over een schat aan kennis", vertelt Bronkhorst. "Het doel is de ondermijningsaanpak van gemeenten naar een hoger niveau te tillen. Daarna kan het team worden opgeheven."
Van Hout noemt nog een mooi voorbeeld van de geslaagde samenwerking, het #Alert-programma, een preventieprogramma op scholen. "Op zo’n 15.000 scholen worden jongeren en hun ouders gewezen op de gevaren van ondermijning en leren ze hoe ze ondermijning kunnen herkennen." Zo kan worden voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit. Maar het programma heeft volgens Van Hout ook nog een andere belangrijke functie. In de aanpak van ondermijnende criminaliteit kunnen oplettende burgers en ook ondernemers, zoals juristen en makelaars, een nuttige ondersteuning zijn voor de politie en gemeenten, onderstreept hij.
Voorhoede
Samen met Noord-Brabant loopt de provincie Gelderland voorop in haar faciliterende rol in het aanpakken van ondermijning, vertelt Van Hout. "Ze vervullen een actieve rol in de bestrijding, bijvoorbeeld in de vakantieparkenaanpak in Gelderland. Ze brengen mensen bij elkaar om waardevolle informatie te delen, zoals op het Ondermijningscongres. En waar nodig zorgen ze voor financiële injecties. Dat wordt allemaal zeer gewaardeerd." Bronkhorst knikt instemmend. "Zonder de provincie was het ondermijningsteam niet van de grond gekomen", zegt hij. De aanpak van de provincie voor Gelderland-Midden is wat hem betreft een schoolvoorbeeld van hoe het moet: zichtbaar zijn, meedenken en doen wat je belooft. Een mooi voorbeeld voor de andere districten in Oost-Nederland Van Hout geeft tot slot aan ook blij te zijn met de programma-aanpak van Gelderland-Midden. "In Brabant werken ze in projecten. Het gevaar daarvan is dat organisaties al snel naar het project wijzen en zelf geen initiatief nemen. Wij willen dat ieder initiatief landt in de organisaties zelf."
Arend van Hout
voorzitter van de stuurgroep en burgemeester Westervoort
Willem Bronkhorst
programmacoördinator en regionaal adviseur
"Ondermijning zichtbaar maken helpt enorm"