Cyberweerbaarheid op de gemeentelijke agenda met project Troje
Om de bewustwording rond cybercriminaliteit en de digitale weerbaarheid te vergroten, hackt provincie Gelderland gemeenten op vrijwillige basis met de cyberchallenge van project Troje. Mario Damen, chief information security officer (CISO) bij gemeente Winterswijk: “Het project biedt zowel controle op technische en organisatorische maatregelen als inzicht in onze kwetsbare – en verbeterpunten.”
Overheden als voorbeeld
In de eerste fase van de challenge krijgen geïnteresseerde gemeenten een nulmeting aangeboden, waarin het huidige niveau van cyberweerbaarheid gemeten wordt. De drie gemeenten die hierop het beste scoren, winnen een check – een red cell - waarbij de organisatie compleet wordt doorgelicht. Na de analyse krijgen de bewuste gemeenten ondersteuning voor de verbetering van hun digitale weerbaarheid. Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk en portefeuillehouder Cyber in Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland: “Ik hoop dat die uitkomsten gedeeld worden. Naast ons - als gemeenten - raakt dit alle inwoners, elk bedrijf. Ik moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld ons ziekenhuis in Winterswijk platgelegd wordt. Door hierin als overheden voorop te lopen, gaan andere mensen en bedrijven hier hopelijk ook over nadenken.”
Meer bewustwording
Volgens Mario speelt bewustwording een belangrijke rol in het vergroten van de digitale weerbaarheid: “Bewustwording bij bestuurders en managers om maatregelen te nemen en bij medewerkers om die maatregelen goed in acht te nemen.” Joris: “Mensen lopen hier wel eens te vloeken op ons informatieveiligheidsbeleid. Maar niemand verbrandt nog papier in een hoekje van kantoor. Het zou heel mooi zijn als digitale veiligheid ook zo gewoon wordt. En niet iets waar de burgemeester en de CISO één keer in de maand over praten.”
Kennisdelen en elkaar helpen
Volgens Mario hebben we elkaar nodig om de digitale weerbaarheid te vergroten. Niet alleen de provincie en gemeenten, maar ook de veiligheidsregio. Mario: “Ik zie project Troje als een uitgelezen kans om samen te werken. Als een gemeente in Gelderland met een cyberaanval te maken krijgt – zoals Hof van Twente – kunnen we ons in de regio sterk maken en helpen. Ook kunnen we kennis delen en bijvoorbeeld onze procedures delen met kleinere gemeenten. Het is fijn elkaar snel te kunnen informeren, bijvoorbeeld met een whatsapp-fraude. Naar aanleiding van dit project vormen we daarom nu ook een netwerk van CISO’s.” Joris voegt toe: “We hopen dat de provincie en veiligheidsregio hiervoor tijd en menskracht blijven vrijmaken. Als gemeenten alleen is het lastig cybercriminaliteit te verslaan, we moeten dit als hele keten doen. ”
Joris Bengevoord
burgemeester Winterswijk
Mario Damen
chief information security officer