Een datagedreven aanpak van criminaliteit op bedrijventerreinen
In opdracht van de provincies Gelderland en Noord-Brabant ontwikkelden Centerdata en het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool, een risicotaxatietool. Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie: “De tool brengt de kwetsbaarheid voor ondermijnende activiteiten van bedrijventerreinen in beeld. Hiermee kunnen provincies gemeenten informeren en lokale en regionale partners aanjagen voor een datagedreven aanpak.”
Interactief dashboard en handelingsperspectieven
Tot nu toe was er geen tool beschikbaar waarmee bepaald kon worden hoe kwetsbaar bedrijventerreinen zijn voor criminaliteit en ondermijning. Emile: “Wel deden we in 2017 een vooronderzoek in gemeente Tilburg om te kijken of het mogelijk is met data een voorspellend model te maken. Dat was veelbelovend. Twee provincies hadden belangstelling, met de risicotaxatietool en de handelingspespectieven als eindproduct.”
Meer dan signaleren en faciliteren
Met voorspellende modellen brengt een interactief dashboard de relatieve kwetsbaarheid voor ondermijnende activiteiten in beeld. Jonas Stuurman, docent en onderzoeker aan het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool: “Daarop kun je zien welke bedrijventerreinen een verhoogd risico op de aanwezigheid van ondermijning hebben. Het dashboard maakt daarbij een onderscheiding in ondermijning algemeen, drugs en witwassen.” De provincie signaleert de risico’s en stelt het beeld ter beschikking aan de gemeente. Dit helpt gemeenten hun beschikbare capaciteit effectief in te zetten. Jonas: “Het is aan de gemeente om het beeld te verifiëren, valideren en een handelingsperspectief te bedenken. De provincie kan hierin faciliteren. Daarnaast hopen we op een actieve houding van de provincie om met de stakeholders uit het veiligheidsnetwerk het gesprek aan te gaan en samen een strategie te ontwikkelen. Met name de kleinere gemeenten kunnen de hulp zeker gebruiken.”
Samenwerking met de provincie
De risicotaxatietool is een nieuw product, ontwikkeld vanuit ingewikkelde materie. Er moest dus veel overlegd en gediscussieerd worden. Emile: “Er waren AVG-achtige perikelen, maar uiteindelijk is het een fantastisch product geworden. Veiligheid is niet de primaire taak van de provincie, dat ligt bij gemeenten. Provincie Gelderland heeft het onder de noemer Vitaliteit bedrijventerreinen gemarkeerd, maar ze faciliteren daarmee wel de veiligheid in gemeenten. Dat vind ik mooi. En iedereen krijgt er iets voor terug. Gemeenten krijgen expertise in huis, studenten kunnen kennismaken met echte cases in de praktijk. Voor de provincie biedt het de kans om kennis te maken met studenten, wellicht potentiële werknemers.”
Evaluatie en validatie
Omdat de taxatietool een nieuw product is vraagt het om evaluatie en validatie. Jonas: “Binnen de minor Bestuurlijke aanpak van ondermijning, gaan vijftig studenten van verschillende opleidingen de tool valideren in de praktijk. Om de manier van werken in de organisaties te borgen, zou een jaarlijkse evaluatie goed zijn. De data veranderen, mogelijk komt er nieuwe data beschikbaar. Ook organiseren we - samen met de twee provincies - kennisevenementen, waarin we de mogelijkheden van de tool nog eens met alle betrokken partijen (zoals gemeenten, politie, handhaving, ondernemers) bespreken. We hebben er veel vertrouwen in dat de risicotaxatietool een positief effect kan hebben op de vitaliteit van de bedrijventerreinen in het Gelderse.”
Emile Kolthof
hoogleraar criminologie
Jonas Stuurman
criminoloog