Overweeghuis biedt prostituees nieuw perspectief
Vrouwen die vastlopen in de prostitutie of slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting kunnen in Nederland terecht bij diverse hulpinstanties. Zij maken daar echter niet altijd gebruik van omdat ze een te hoge drempel ervaren. Een alternatief is het Overweeghuis waar de vrouwen vanaf volgend jaar voor een aantal maanden naar toe kunnen. Initiatiefneemster Nanda Olde vertelt bevlogen over de voorbereidingen.
‘Onrecht tegen vrouwen heb ik van jongs af aan op het netvlies’, vertelt Olde. Ook in de prostitutie is veel onrecht. Prostituées die klem zitten vanwege slechte omstandigheden of uitbuiting, kunnen in het Overweeghuis twee tot drie maanden verblijven om tot rust te komen. In een veilige en liefdevolle omgeving, omringd door vrijwilligers, kunnen ze toekomstplannen maken. Olde: ‘We vullen daarmee een hiaat op. Er zijn wel uitstapprogramma’s, maar veel vrouwen durven die stap naar hulp (nog) niet te zetten of weten niet dat deze hulp er voor ze is. Het Overweeghuis is juist heel laagdrempelig. De vrouwen kunnen daar 24/7 terecht, zonder voorwaarden. Zonder dwang of druk van buitenaf kan de vrouw overwegen wat ze zélf wil voor haar toekomst. Die keuzevrijheid staat in het Overweeghuis centraal. Wat heel goed werkt is dat we in het Overweeghuis zoveel mogelijk een normale leefsituatie creëren, met bijvoorbeeld ook studenten die we in het huis een kamer bieden.’
Veel werk te doen
De deuren van het Overweeghuis zullen in 2023 openen. Bij de voorbereiding komt veel kijken, vertelt Olde. Met drie andere betrokken vrijwilligers heeft ze een stichting opgericht om het initiatief van de grond te krijgen. Het Overweeghuis kan niet zonder de samenwerking met partijen en individuen die hart voor de zaak hebben en mee willen bouwen. Het balletje ging rollen toen de Stichting een investeerder vond die helpt bij het beschikbaar maken van een geschikte locatie. Daarnaast zijn vrijwilligers nodig om het Overweeghuis te runnen en zoekt de stichting studenten die in het huis een kamer willen huren.
Steun
Voor al deze zaken is geld nodig. Omdat het Overweeghuis een burgerinitiatief is, is het afhankelijk van giften, fondsen en subsidies. Daarom zijn we blij met een startsubsidie van de provincie Gelderland die ons enorm heeft geholpen voortgang te boeken, vertelt Olde. ‘Omdat de provincie zich hard maakt tegen seksuele uitbuiting en werkt aan het weerbaarder maken van kwetsbare groepen in de samenleving, wilden ze ons initiatief graag steunen.’ Ze prijst de betrokkenheid van de provincie. ‘Ze toonden gelijk veel interesse, hebben al snel besloten de startsubsidie te geven en denken proactief mee’.
Het doet Olde goed dat in het hele land steeds meer soortgelijke initiatieven van de grond komen. Onder meer in Amsterdam, Utrecht en Friesland wordt gewerkt aan de oprichting van een Overweeghuis. En al die initiatieven hebben onderling goed contact en leren van elkaar. Daarnaast heeft het Overweeghuis in Groningen zijn bestaansrecht al bewezen. Dat geeft vertrouwen. Nu op naar het eerste Overweeghuis in Gelderland!
Nanda Olde
initiatiefnemer