Gemeente Bronckhorst blij met Agenda Veilig Buitengebied
Gemeente Bronckhorst in Oost-Gelderland pioniert sinds 2017 in het tegengaan van ondermijnende criminele activiteiten in het buitengebied. Het Gelderse samenwerkingsinitiatief Agenda Veilig Buitengebied sloot hier mooi op aan. “Door deze samenwerking hebben we beter inzicht in de ondermijningsgevaren en profiteren we van de expertise van de samenwerkingspartners.”
Aan het woord is Marianne Besselink, burgemeester van de gemeente. Als koploper hoefde gemeente Bronckhorst niet lang te twijfelen om zich aan te sluiten. Op initiatief van de provincie Gelderland, hebben in september 2019 51 Gelderse gemeenten en vele andere Gelderse organisaties zich aan de Agenda verbonden. Vooral door informatie met elkaar te delen willen de partners de buitengebieden in de provincie veiliger maken. Besselink onderstreept het belang van die samenwerking. “Als één medewerker een onderbuikgevoel heeft bij een situatie is dat een magere basis, maar als meerdere mensen vanuit hun perspectief ook een onderbuikgevoel hebben, is dat een stevig signaal waarop actie kan worden ondernomen.” De afgelopen vijf jaar hebben we de samenwerking met partners als LTO, de waterschappen, natuurmonumenten en de politie verder verstevigd, waardoor we elkaar steeds beter weten te vinden.’
Op de kaart
Gemeente Bronckhorst heeft het thema ‘Veilig Buitengebied’ op de kaart gezet. De Agenda heeft de aanpak in Gelderland in een stroomversnelling gebracht, vertelt Besselink. “80 procent van de gemeenten in onze regio is nu met het onderwerp bezig.” Ze prijst het dat de provincie de verantwoordelijkheid neemt. “Het is een belangrijk en groot vraagstuk. Ik ben daarom bijzonder blij dat de provincie een actieve rol speelt. Onder meer door de gevaren in alle buitengebieden goed in kaart te laten brengen. De provincie heeft een belangrijke faciliterende rol.”
Ook Adviseur openbare orde en veiligheid Iris de Haan is blij met de hulp van de provincie. Bijvoorbeeld met de groene boa’s die de provincie inzet tijdens de Groene Nacht. Diverse netwerkpartners zoals de politie, de jagers- en de visserijvereniging, het waterschap en boa’s trekken dan het buitengebied van Bronckhorst in om locaties en panden te observeren op verdachte situaties. Een succesvol initiatief dat de samenwerkingspartners al meerdere keren op touw hebben gezet.
Handen aan de wet
Besselink en De Haan zijn trots op de pioniersrol die hun gemeente vervult. Het heeft recent geleid tot het behalen van een tweede ster van het Keurmerk Veilig Buitengebied. Hun opgebouwde kennis delen ze met andere Gelderse gemeenten. Omgekeerd leren ze zelf graag van ervaringen elders. Dat is nog een mooie meerwaarde van de samenwerking, zegt Besselink: “De provincie heeft inzicht in de ontwikkelingen in alle drie de veiligheidsregio’s: Noord- en Oost Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. Zo kunnen we ook goede ideeën ophalen uit de andere regio’s.”
Ze adviseert gemeenten die nog aan het begin staan, om te investeren in hun netwerk met veiligheidspartners. “Het levert ons heel veel op. Er liggen ook nog mooie ontwikkelingen op stapel, bijvoorbeeld de vorming van een flexibel team op districtelijk niveau. Als we bij een verdenking van criminaliteit een inval doen in een pand en dat veel inzet vraagt binnen beperkt beschikbare capaciteit, is die tijdelijke extra capaciteit heel fijn. Zoals de zorg blij is met handen aan het bed, zijn wij blij met handen aan de wet.”
Marianne Besselink
burgemeester Bronckhorst
Iris de Haan
beleidsadviseur