Bedrijventerreinen
Project Theseus
In 2021 startte in Gelderland het project Theseus met als doel om ondermijning op bedrijventerreinen te ontdekken, te voorkomen en/of tegen te gaan. Het Theseus project is een samenwerking tussen de provincie, het Openbaar Ministerie, politie, Gelderse gemeenten en omgevingsdiensten. Het projectteam ondersteunt gemeenten actief bij preventieve controleacties, data-analyses, integraal werken en zorgen voor bewustwording bij ondernemers. Het project heeft het eerste jaar succesvolle resultaten behaald en heeft in 2022 een vervolg gekregen om de veiligheid en weerbaarheid op bedrijventerreinen te blijven vergroten. In het eerste jaar zijn 1.800 controleacties uitgevoerd en zijn gevallen van illegale bewoning, arbeidsuitbuiting en mensenhandel, belastingontduiking, drugsproductie, milieucriminaliteit, voertuigcriminaliteit en transportcriminaliteit vastgesteld. Gemeenten zijn positief over het project. Ze krijgen meer grip op hun bedrijventerreinen en ze zijn op weg geholpen om zelfstandig zicht op de terreinen te houden.
Data-onderzoek kwetsbaarheid bedrijventerreinen door Avans en Centerdata
Avans Hogeschool (lectoraat ondermijning) en Centerdata onderzochten in opdracht van provincies Gelderland en Noord-Brabant of met data-indicatoren en datascience-technieken een 'risico-taxatiemodel' kan worden ontwikkeld dat de kwetsbaarheid van de bedrijventerreinen voor ondermijnende criminaliteit weergeeft. Een dashboard laat zien welke bedrijventerreinen het model als 'verhoogd risico' beoordeelt en vormt de basis om samen met gemeenten en partners vervolgstappen te zetten en datagedreven te werken. Er is veel aandacht voor het model; een dergelijk onderzoek is op deze schaal niet eerder uitgevoerd. Het model dient als input voor de nog te ontwikkelen monitor Toekomstbestendige Bedrijventerreinen.
Samenwerking Regionale Economie, subsidie PPS en IBIS
Veiligheid en weerbaarheid op bedrijventerreinen is inmiddels onlosmakelijk verbonden met het programma Werklocaties (Regionale Economie). Weerbaarheid is onderdeel van de subsidieregeling Toekomstbestendige Bedrijventerreinen, die actief onder de aandacht wordt gebracht. Mede door samenwerking met het Centrum voor Lokale Ondernemers Kringen (CLOK) en VNO-NCW groeit de aandacht voor de subsidie en lopen er diverse trajecten voor procesondersteuning en fysieke maatregelen op bedrijventerreinen. We pasten het Integrale Bedrijventerreinen Informatie Systeem (IBIS) aan, zodat per gemeente en per bedrijventerrein de veiligheidskenmerken inzichtelijk zijn. Dit systeem is toegankelijk voor alle Gelderse gemeenten.