Samenvatting
We verlenen vergunningen aan bedrijven en organisaties, controleren of zij zich aan de regels houden en indien nodig zorgen we voor handhaving. Het beleid voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) is de basis om onze taken voor vergunningverlening, toezicht en handhaving goed uit te voeren. Onder de Omgevingswet heet dit uitvoerings- en handhavingsstrategie (UHS). De UHS beschrijft wat we gaan doen, welke doelen we stellen en welke keuzes we maken (prioriteiten). Dit beleid werken we jaarlijks uit in een uitvoeringsprogramma (UP). Daarin staat welke van de vastgestelde activiteiten we het komende jaar uitvoeren, waarbij we rekening houden met de gestelde doelen en prioriteiten.
Onze aanpak zorgt ervoor dat de meest risicovolle activiteiten ook de meeste aandacht krijgen. Daar waar de uitvoering beter moet, hebben we verbeteracties in het programma opgenomen. We werken volgens de beleidscyclus, de BIG-8. Deze wordt verder uitgelegd in de inleiding en het hoofdstuk Prioriteiten. Het UP is een onderdeel van deze cyclus. Het neemt een centrale plaats in. Ons VTH-beleid en de resultaten van monitoring en evaluatie (opgenomen in het jaarverslag) zijn input voor dit uitvoeringsprogramma. Ook vertalen we in ons uitvoeringsprogramma nieuwe ontwikkelingen die invloed hebben op ons werk. We zijn bezig met de professionalisering van de beleidscyclus. Het belangrijkste daarbij is dat de organisaties die het werk doen dat in het UP is beschreven, werken alsof ze 1 organisatie zijn. Deze organisaties zijn de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en onze eigen afdeling Vergunningverlening en Handhaving (VVHH). Onze opdrachtgevende rol moet naadloos aansluiten bij die professionalisering. In het hoofdstuk Prioriteiten gaan we hier verder op in.
De provincie heeft in 2019 VTH-beleid vastgesteld. De Gelderse Omgevingsdiensten en de eigen afdeling VVHH voeren dit uit. Dit UP heeft als doel om de verbinding tussen beleid en uitvoering verder te verstevigen. We behandelen de stand van zaken per kerntaak en geven aan welke acties in 2023 worden opgepakt. Deze acties worden opgenomen in de werkprogramma’s en -planningen van de uitvoerende diensten en de provinciale organisatie.
De Omgevingswet (Ow) gaat zeer waarschijnlijk vanaf 1 juli 2023 gelden, waardoor we anders moeten en willen gaan werken. Er zijn nog effecten van het ongeldig verklaren van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). En de uitvoerende partijen hebben de opdracht gekregen beter en effectiever te gaan samenwerken, onder andere om het bestuur beter en eerder te informeren. Om de vergunningverlening, toezicht en handhaving goed uit te voeren werken wij intensief samen met de uitvoerende partijen. Dat hebben we de afgelopen jaren in Samen Sterk programmatisch opgepakt en wordt nu als regulier werk uitgevoerd.
De basisopgave is alle aanvragen voor vergunningen behandelen, vergunningen waar nodig aanpassen aan de huidige omstandigheden (actualiseren) en toezicht en handhaving uitvoeren op het niveau dat uit de risicoanalyses volgt. Aanvullend concentreren we ons op een top 3 van prioriteiten die we voorzien. Dit zijn:
- - voorbereiding op de Omgevingswet;
- - het implementeren/uitwerken van het stikstofdossier;
- - een verbeterslag met de uitvoerende organisaties.
Punt 3, de beoogde verbeterslag, vullen we in met:
- sterk opdrachtgever-/opdrachtnemerschap in de beleidscyclus: om de beleidscyclus te sluiten is verdere professionalisering nodig. We passen de uitvoerings- en handhavingsstrategie aan. De uitvoerende partijen toetsen of plannen van de provinciale programma’s rondom VTH kunnen worden uitgevoerd. Bij de uitvoering meten we of de verwachte resultaten ook worden gehaald.
- uitvoeringskracht: de uitvoeringsorganisaties staan op dit moment landelijk sterk in de belangstelling. Met het interbestuurlijk programma Versterking VTH-stelsel – een samenwerking tussen het Rijk, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Omgevingsdienst NL – wordt opvolging gegeven aan de aanbevelingen van de commissie Van Aartsen, en in Gelderland vindt het onderzoek Versterking Gelders Stelsel plaats. In 2023 werkt de afdeling VVHH verder aan een toekomstbestendige manier van werken.
- VTH-jaarstukken 2023: we gaan in 2023 eerder aan de slag met het uitvoeringsprogramma 2024, en we bespreken de inzet van VTH binnen de beleidsprogramma’s vroeger in het jaar. Later in het jaar sluiten we aan bij de financiële momenten van de provincie binnen de P&C-cyclus. We werken intensiever samen met betrokken partijen. Daarbij hebben we extra aandacht voor de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.