Inleiding
Inwoners moeten kunnen rekenen op een veilig, gezond, schoon en welvarend Gelderland. Natuur, landschap en cultuur maken Gelderland uniek. We vinden het belangrijk om te blijven investeren in een goede balans tussen natuur en economie (Omgevingsvisie). Uiteraard binnen de kaders van de wet- en regelgeving. Dit is de kern van ons beleid voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).
Het uitvoeringsprogramma (UP) is een belangrijke schakel in de BIG-8. Met het UP bepalen we welke VTH-activiteiten we het volgende kalenderjaar uitvoeren. De uitvoering voedt het beleid met informatie uit de praktijk (zie figuur hieronder). Het UP beschrijft wat we in 2023 gaan doen, welke prioriteiten we stellen en welke keuzes we maken. We zijn van plan om het UP de komende jaren bij de start van het kalenderjaar op te stellen voor het daaropvolgende jaar. Voor het UP2024 starten we in januari 2023. Door het UP eerder in het jaar te schrijven wordt het plan op de inhoud richtinggevend. Rond de zomer zullen dan de financiële provinciale kaders tot bestuurlijke keuzes en prioriteiten leiden. Daarna worden de werkprogramma’s opgesteld.
Het UP geeft inzicht in:
- de (risicogerichte) uitwerking van het beleid naar de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving;
- relevante nieuwe ontwikkelingen;
- hoe we kwaliteit leveren. De kwaliteitseisen zijn wettelijk vastgelegd in het Besluit omgevingsrecht (Bor), de landelijke kwaliteitscriteria 2.3 en onze provinciale verordening;
- hoe we werken aan de doelen uit het VTH-beleidsplan 2019 en het coalitieakkoord Samen voor Gelderland 2019-2023.
Het UP wordt vertaald naar de werkprogramma’s van de uitvoerende partijen. Hierin staat verder uitgewerkt wat er nodig is om het UP uit te voeren. Voor de VTH-taken die de provincie zelf uitvoert heeft de provinciale afdeling VVHH voor 2023 een eerste werkprogramma opgesteld met de uitwerking van het UP. Over de inzet van mens en middelen in relatie tot de hoeveelheid werk van VVHH op de verschillende deelthema’s vindt in 2023 elk kwartaal afstemming plaats waarbij de realisatie 2023 en eventuele bijsturing punt van gesprek is.
In 2023 zetten we extra in op het sluiten van de Big Eight. We doorlopen de jaarstukken (Jaarverslag 2022, UP 2024, werkprogramma’s uitvoering). Daarnaast zorgen we ervoor dat het gesprek tussen beleid en uitvoering structureel gevoerd wordt. Dit doen we door afspraken hierover op te schrijven in de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie (UHS), voorheen het VTH-beleid. In 2022 begonnen we dit document bij te werken en dit loopt door in 2023. Ook passen we de uitvoeringsstrategieën en de risicoanalyse aan de huidige situatie aan.
Het UP is een sturend document voor de VTH-uitvoering. Om kansen te pakken, gaan we breder kijken. Dit sluit aan op onze Omgevingsvisie Gaaf Gelderland en het coalitieakkoord. Ook willen we het instrument vergunningverlening en handhaving nog beter verbinden met onze andere grote vraagstukken, zoals energieopgaven, klimaatadaptatie en biodiversiteit. We beginnen door te onderzoeken wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn op basis van de wetten en regels die van toepassing zijn. We werken de aanpak uit in de UHS, die we in 2023 verder bijwerken. Vanuit het beleidsprogramma Circulaire economie zijn projecten opgestart in 2022 die doorlopen in 2023. Voor meer informatie hierover, zie hoofdstuk Projecten.
Leeswijzer
Dit VTH-uitvoeringsprogramma bestaat uit twee delen:
- Deel I: algemeen deel met de VTH-taken en prioriteiten
- Deel II: specifiek deel met de uitwerking van de VTH-taken per provinciale kerntaak en de projecten voor 2023 (in de bijlage staat een overzicht van de taken die we gaan uitvoeren, voorzien van bijbehorende uren voor 2023)