Ontgrondingen
Ontgrondingen (de Ontgrondingenwet)
De uitvoering van de Ontgrondingenwet (Ogw) is gericht op het toetsen en afwegen van alle belangen die voortvloeien uit een ontgronding/afgraving. Ook voeren we het provinciaal ontgrondingenbeleid uit bij zand- en kleiwinningen zoals vastgelegd in het “Beleidsplan zand- en kleiwinning Gelderland” van 6 december 2006. Het beleidsplan is inhoudelijk beleidsarm (beperkt sturend).
Ontgrondingen zijn uitdrukkelijk genoemd in de gebiedsgerichte uitwerking van de omgevingsvisie “Panorama Gelderse Rivieren” om een rol te spelen in het behalen van de rivierdoelen. Deze visie geeft onder andere invulling aan een sturend, richtinggevend ontgrondingenbeleid. Mede daarom is er behoefte aan een actualisatie van het ontgrondingenbeleid. Hiermee zijn we in 2022 samen met provincie Overijssel begonnen, maar het is dit jaar niet klaar. De actualisatie wordt geleid door Programmering met input en inzet vanuit vergunningverlening. In 2023 werken we dit verder uit.
Vanwege de forse woningbouwopgave, zowel landelijk als provinciaal, zijn er de komende jaren meer grondstoffen nodig en is er nu al een grote vraag naar zand, klei en grind voor bouwactiviteiten. Gelderland is de grootste leverancier van delfstoffen voor de beton- en metselzandindustrie en klei voor de keramische industrie (stenen/dakpannen). Er worden daarom in onze provincie veel nieuwe klei- en zandwinlocaties opgestart en/of bestaande locaties uitgebreid. Meerdere waterschappen bereiden de komende jaren meerdere dijkversterkingsprojecten voor of voeren deze uit, ook in 2023. Hierbij zijn ook ontgrondingen aan de orde. De opgave om de dijken te versterken is groot. Wij verwachten dan ook voor 2023 een verdere stijging van het aantal aanvragen voor vergunningen voor ontgrondingen. Om de werklast beheersbaar te houden gaan we in 2023 de behandeling van vergunningaanvragen prioriteren. We kijken dan primair naar het nut van de ontwikkeling waarvoor de ontgronding plaatsvindt. Aanvragen voor projecten met een hoge prioriteit, zoals dijkversterkingen en woningbouw krijgen dan voorrang in de behandeling.
Ook helpen we initiatiefnemers met informatie over het vergunningverleningsproces en geven we zo nodig advies over de procedure. Bij grootschalige complexe zandwinningen is dit een intensief traject.
Bij grote ontgrondingen is altijd de uitgebreide m.e.r.-procedure van toepassing. De interne en externe coördinatie en afstemming met de Commissie voor milieueffectrapportage is dan ook onderdeel van de werkzaamheden. Daarnaast moet bij alle overige aanvragen voor een ontgrondingsvergunning een m.e.r.-beoordeling worden gedaan om te bepalen of er een milieueffectrapport (MER) moet worden opgesteld.