Grondwaterbescherming
Grondwaterbescherming (de Omgevingsverordening)
We beschermen de kwaliteit van grondwater dat gebruikt wordt voor de openbare drinkwatervoorziening. Dit doen we via regelgeving in de Omgevingsverordening Gelderland voor de grondwaterbeschermingszones, waterwingebieden, koude warmte opslag (kwo)-vrije zones en boringsvrije zones. We behandelen meldingen en ontheffingen die daaruit voortkomen en we houden toezicht op de naleving van deze regels met gebiedscontroles.
Initiatiefnemers van activiteiten met een bodemvervuilend risico in deze zones kennen deze regels vaak niet of onvoldoende. Ook is het bevoegd gezag versplinterd, omdat zowel wij als gemeenten bevoegdheden hebben voor deze activiteiten. Daarnaast lukt het ons in veel gevallen niet om op tijd bij te sturen, omdat we geen weet hebben van deze activiteiten. We verwachten dat deze problemen voor een groot deel worden opgelost als – vanaf het moment dat de Omgevingswet geldt – aanvragers en overheden allen gebruik maken van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Door de Omgevingswet komt de bevoegdheid voor toezicht en handhaving op activiteiten in grondwaterbeschermingszones volledig bij ons te liggen. Toezicht en handhaving op activiteiten binnen bedrijven willen we dan laten uitvoeren door de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). Daarbuiten blijven deze taken bij ons. We overleggen hierover met de ODRA.
In 2022 zijn de drinkwaterreserveringsgebieden (voorheen ASV-gebieden: Aanvullende Strategische Voorraden) vastgesteld. Ook hier zijn wij de bevoegde instantie voor vergunningverlening, toezicht en handhaving voor de regels die voor deze gebieden zijn vastgesteld in de Omgevingsverordening.
Het aantal en de planning van toezichtbezoeken hangen voor beide soorten gebieden af van een risico-inschatting en de kwetsbaarheid van het gebied.
Mogelijk komen na inwerkingtreding van de Omgevingswet meer meldingen binnen doordat het DSO wordt gebruikt. Verder voert de provincie tot en met 2025 een campagne binnen de grondwaterbeschermingsgebieden. Ook die kan leiden tot meer meldingen.