Gebiedsagenda Foodvalley
In de Gebiedsagenda Foodvalley werken we met onze partners aan de versterking van Foodvalley: hét kennisintensieve agrifood ecosysteem in Nederland.
Dit doen we via 2 sporen:
- De transitie van het landelijk gebied (gericht op onder andere stikstof, bodem, water, landbouw, natuur, klimaat), in afstemming met de verstedelijkingsstrategie en de Regionale Energie Strategie. Overheden, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties uit deze 8 gemeenten werken hierin met elkaar samen: Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen uit de provincie Gelderland en Renswoude, Rhenen en Veenendaal uit de provincie Utrecht.
- Het versterken van het internationale kennis- en innovatiecluster Agrifood.
Dit e-magazine beperkt zich op dit moment tot spoor 2. Spoor 1 is in ontwikkeling en voegen we later toe. Met het programma Foodvalley 2030 willen we de wereldwijde concurrentiepositie van Foodvalley als agrifood innovatiecluster versterken. Ook zorgen we dat er sneller baanbrekende innovaties worden ontwikkeld op de terreinen van kringlooplandbouw, eiwittransitie, gezonde voeding en ondersteunende technologie; thema’s die ook voor de Gelderse Omgevingsvisie belangrijk zijn. Hiervoor is een goed vestigingsklimaat nodig dat talent en bedrijven aan de regio bindt. De bouw van het World Food Experience in Ede versterkt zowel de concurrentiepositie als het vestigingsklimaat.
De volgende Gelderse ambities zijn in deze gebiedsagenda vertegenwoordigd
Gezamenlijke ambities
Regio Foodvalley kan een bijdrage leveren aan een gezonde en duurzame voedselvoorziening van de wereld door zich verder te ontwikkelen tot wereldwijd leidend kennis- en innovatie-ecosysteem. De investeringen in het vestigingsklimaat richten zich vanuit de missie voor gezond en duurzaam op 3 centrale thema’s:
- ruimte voor ondernemen;
- slimme mobiliteit;
- en de kwaliteit van de leefomgeving.
Dit willen we met elkaar bereiken
Impact op voedseltransitie
We willen dat maatschappelijk relevante innovaties sneller worden gebruikt voor de verandering van het voedselsysteem. Vooral op het gebied van eiwittransitie, gezonde voeding en een circulaire voedselvoorziening. Daarmee dragen we bij aan de grote wereldwijde uitdagingen van deze tijd, en aan de doelen uit de Omgevingsvisie en het coalitieakkoord.
Versterken innovatiekracht
We versterken de innovatiekracht van de Gelderse economie door Gelderland op het punt van kennis en innovatie voor een gezonde en duurzame voedselvoorziening voorop te laten lopen en door Gelderland aantrekkelijker te maken voor de vestiging van innovatieve bedrijven.
Versterken fysieke vestigingsklimaat
We versterken het fysieke vestigingsklimaat, zodat bedrijven en instituten hier blijven en naartoe komen. Dat doen we door te werken aan goede werklocaties, goede bereikbaarheid en een aantrekkelijke woon- en leefomgeving.
Mijlpalen tot nu toe
Wij zijn trots op deze mijlpalen:
- De komst van het Unilever Foods Innovation Centre- Hive.
- Het besluit tot de bouw van een World Food Experience.
- Het besluit over het inpassingsplan Beter Bereikbaar Wageningen.
- Shared Research Facility-programma
- De inrichting van de programmaorganisatie Foodvalley NL
- Foodvalley NL is erkend als Europees Food Innovatiehub van het World Economic Forum, waarmee het nog effectiever bedrijven kan helpen op de internationale markt. Ook is in Wageningen de thuisbasis van het Global Coordinating Secretariat van alle WEF Food Hubs gevestigd. Beide versterken niet alleen de positie van Wageningen als kennis- en innovatiecluster in de wereld, maar bieden ook nieuwe kansen voor het Gelderse bedrijfsleven.
- Regiodeal Foodvalley met het Rijk en partners, waarmee € 70 miljoen geïnvesteerd wordt in de omschakeling van de landbouw, gezonde voeding, het World Food Experience en gedeelde voorzieningen.
Inspirerend voorbeeld
Project EGGcited
In het project EGGcited ontwikkelen NIZO, FUMI Ingredients en Ruitenberg Ingredients een innovatieve en schaalbare technologie voor de extractie van functionele eiwitten en eiwit-vezelcomplexen uit gebruikte gist van bierbrouwerijen. Dit is ter vervanging van ei-eiwit, melkeiwit en andere dierlijke eiwitten in de voedingsmiddelenindustrie. Het biedt niet alleen een plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten, maar verlaagt ook de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen en vergroot de circulariteit van de voedselproductie. In dit project werken drie MKB-ondernemingen uit Gelderland samen om een versnelling te realiseren in de eiwittransitie en circulariteit. NIZO, een privaat onderzoeksinstituut en contractresearch organisatie met kennis en faciliteiten voor de ontwikkelingen en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten, is projectleider. NIZO werkt in dit project samen met start-up FUMI Ingredients, een spin-off van Wageningen Universiteit en de bedenker van de technologie voor het winnen van functionele eiwitten uit biergist en met Ruitenberg Ingredients, een bedrijf dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als ‘launching customer’ een versnelling kan bewerkstelligen. De drie ondernemingen werken samen met bierbrouwer AB InBev, die de grondstoffen levert. Ook na het project zullen de genoemde partijen blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Hierdoor wordt een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen gecreëerd op het gebied van alternatieve eiwitten in Gelderland.
Rol van de provincie
Provincie Gelderland is een van de initiatiefnemers van de gebiedsagenda Foodvalley en betaalt mee aan programma Foodvalley 2030 en het World Food Experience, dat in 2023 haar deuren opent. Daarnaast is de provincie stakeholder bij diverse programmalijnen van Foodvalley 2030 en zit de provincie in het bestuur van de Stichting Foodvalley NL.
Meer weten?
Portefeuillehouder
Gedeputeerde Peter Drenth
Contactgegevens gebiedsmanager
Jan Fokke Heida (spoor 1)
026 359 90 38
Nico van Doorn (spoor 2)
026 359 98 21
Onze andere gebiedsagenda’s
Gebiedsagenda Achterhoek Gebiedsagenda Arnhem-Nijmegen Gebiedsagenda Ermelo, Harderwijk en Zeewolde Gebiedsagenda FruitDelta Gebiedsagenda Gelderse Corridor Gebiedsagenda Stedendriehoek Gebiedsagenda Veluwe Gebiedsagenda Zwolle