Samenvatting
In ons Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving (UP-VTH) 2021 beschreven we welke activiteiten we in 2021 wilden uitvoeren ten behoeve van een gezonde, schone en veilige leefomgeving. In dit jaarverslag rapporteren we over de uitvoering en hoe het staat met onze doelen op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Het gaat om de VTH-taken van verschillende wetten. Deze taken worden uitgevoerd door de eigen organisatie (afdeling Vergunningverlening en Handhaving, VVHH) en de Gelderse omgevingsdiensten. In deze samenvatting geven we enkele algemene noties weer die specifiek zijn terug te vinden in de verdiepende hoofdstukken van dit jaarverslag.
De uitbraak van COVID-19 had in 2021 minder invloed op de manier waarop we de VTH-taken uitvoerden. We konden naast de administratieve controles weer meer fysieke controles uitvoeren. Daarnaast zorgde de stikstofproblematiek ook in 2021 voor een flinke werkdruk. De afdeling vergunningverlening Wet natuurbescherming (Wnb) heeft hierdoor nog steeds te maken met achterstanden. Ondanks deze 2 beperkingen, verliep de uitvoering op veel terreinen goed. Wel kregen we, net zoals in 2020, meer klachten en meldingen omdat veel mensen thuis werkten en meer in de natuur verbleven.
De uitvoering van onze VTH-taken voor de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) wordt sinds 2020 door 2 omgevingsdiensten aangestuurd. Om de samenwerking tussen de twee omgevingsdiensten en de provinciale afdeling VVHH verder te professionaliseren, hebben we de stuurgroep Samen Sterk opgericht. Ook was er behoefte om als provincie de stand van zaken van de VTH-uitvoering in te kunnen zien. In 2021 maakten we hiervoor voor de Omgevingsdiensten een eerste versie van een dashboard waarin de projecten binnen het programma Samen Sterk zijn opgenomen. Op deze manier kunnen de betrokken partijen kijken wat er gedaan is en of er achterstanden zijn. Het dashboard wordt maandelijks ververst. In 2022 maken we de definitieve versie.
Onder het programma Samen Sterk zijn we in 2021 gestart met het programma Aandachtsbedrijven. Aandachtsbedrijven zijn bedrijven die (tijdelijk) extra aandacht nodig hebben gezien de complexiteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving en een vaak betrokken omgeving met veel aandacht vanuit de media. Een pool van projectleiders werkt samen met medewerkers van omgevingsdiensten om de problematiek goed in kaart te brengen en op te lossen. In 2021 hebben we stevig ingezet op het programma Complexe Handhaving voor de provinciale bedrijven. Door de uitvoering van toezicht en handhaving te concentreren bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) verbeterden we de kwaliteit van ons toezichtswerk bij provinciale bedrijven. Onze doelen liggen in de kern bij branchegericht toezicht, de Landelijke Handhavingsstrategie gebruiken, informatiestromen verbeteren en efficiƫnter werken. De focus lag in 2021 op deze kwaliteitsverbeteringen.
In 2021 stelde het kabinet de Omgevingswet nogmaals uit. Hierdoor schoven een aantal activiteiten deels door naar 2022. Wel gingen we door met de voorbereidingen op de Omgevingswet.
In 2021 stelde het kabinet de Omgevingswet nogmaals uit. Hierdoor schoven een aantal activiteiten deels door naar 2022. Wel gingen we door met de voorbereidingen op de Omgevingswet.
In 2021 zijn we begonnen om de provinciale beleidsambities en de VTH uitvoering beter aan elkaar te koppelen. Dit wordt de Big-8 genoemd. In 2022 starten we met de actualisatie van het VTH-beleid om de samenwerking en afspraken vorm te geven.
De cijfers voor 2021 worden hieronder op hoofdlijnen weergegeven. De relatie met voorgaande jaren wordt in de volgende hoofdstukken toegelicht.