Projecten
Het sluiten van de beleidscyclus de Big Eight (Big8)
We hebben de beleidscyclus (Big8) concreter vormgegeven. De voorwaarden voor de samenwerking tussen het opdrachtgeversteam VTH, de afdeling VVHH, Omgevingsdiensten en relevante beleidsprogramma’s zijn nu helder en worden gebruikt voor het sluiten van de Big8. Met de komst van de Omgevingswet gaan we dit gebruiken om het VTH-beleid te actualiseren zodat beleid en uitvoering beter op elkaar aansluiten. We gaan nu het proces voor het opstellen van het jaarlijkse uitvoeringsprogramma meer stapsgewijs en met intensievere samenwerking (beleidsprogramma’s en afdeling VVHH, samen met het opdrachtgeversteam VTH) doorlopen. Daarmee hebben we een betere basis om het jaarlijkse uitvoeringsprogramma op te stellen.
Project Samenwerking groene handhaving
Natuur is heel belangrijk voor onze provincie. In ons coalitieakkoord geven we aan dat we onze natuur en de mensen die daar wonen, werken en recreëren beschermen door een structurele financiële bijdrage te leveren aan toezicht en handhaving in de natuur. Dit geld is bedoeld om illegale activiteiten terug te dringen en de veiligheid voor recreanten te vergroten. Ook bundelen we de krachten met politie, gemeenten en organisaties in het groen. In het eerste programma dat tot en met 2021 liep, bouwden we met de overheids- en particuliere boa-werkgevers een netwerk op van circa 150 toezichthouders en handhavers in het groen. We maakten een begin met programmatische handhaving door jaarlijks per regio een handhavingskalender op te stellen met gezamenlijke handhavingsactiviteiten. Eind 2021 stelden we met de gezamenlijke partners een nieuw programma voor drie jaar vast. Hierin gaan we onder andere door met de samenwerkingsstructuur met vier regio-coördinatoren en zetten we verdere stappen in programmatische handhaving. Ook versterken we de samenwerking met gemeenten. Hierbij werken we samen met het programma Weerbare Overheid. Dit project sluit aan bij het aandachtsgebied ‘groene handhaving’ van de Agenda Veilig Buitengebied.
Project Wnb en asbestsanering/sloopwerkzaamheden
Het doel van dit project is het verbeteren van en inzicht krijgen in het naleefgedrag van de Wet natuurbescherming bij asbestsanering in het buitengebied. Slopen en asbestsanering vinden plaats na een melding bij de gemeente. De omgevingsdiensten houden toezicht op bijna alle asbestsaneringen deels op slopen. In 2021 hebben we samen met drie omgevingsdiensten extra toezicht uitgevoerd op de Wet natuurbescherming bij sanering van asbestdaken in het buitengebied. Uit de evaluatie van november 2021 bleek dat veel dakeigenaren niet goed op de hoogte zijn van vereisten van de Wnb en dat deze vaak niet wordt nageleefd. Het extra toezicht heeft geleid tot verbetering. Op basis van de evaluatie besloten we om het project uit te breiden naar de andere omgevingsdiensten. Het project duurt 3 jaar en loopt tot en met 2023.
Project Handhaving specifiek Natura 2000 gebied
Het handhavingsplan Natura 2000 Achterhoekse gebieden is klaar. Voor de gebruikers en handhavers van de gebieden biedt dit plan inzicht in hoe we toezicht en handhaving gebruiken. De redenen en aanpak daarachter worden duidelijk gemaakt en het geeft gebruikers inzicht in de prioritering binnen de handhavingspraktijk. Het handhavingsplan biedt een handvat voor de bevoegde handhavingsinstanties om hun inzet te verbeteren. Elk jaar brengen we veldbezoeken in het kader van Natura 2000 om de voortgang van de natuurwaarden te meten. Hierbij stelden we vast dat de intensiteit van de recreatie in het Natura 2000 gebied Bekendelle zo hoog is dat maatregelen op korte termijn noodzakelijk zijn om de ontwikkeling van de aangewezen Natura 2000 habitattypen te behouden. Voor bezoekers is niet duidelijk welke regels er gelden. Daardoor zijn deze regels ook moeilijk te handhaven. Daarom maakten we in 2021 een plan om het gebied voor de recreatie anders in te richten. Eind 2021 namen we een aantal maatregelen. In 2022 doen we rest van dit werk, zoals het verbeteren van de bebording, het afsluiten van een aantal paden, het aanleggen van paden in minder kwetsbaar gebeid en een parkeer verbod langs de doorgaande weg. In 2021 communiceerden we over deze nieuwe maatregelen (dit heet preventieve handhaving). Gebruikers zijn nu op de hoogte van de maatregelen die we namen om de rust te herstellen en over de mogelijkheden om te wandelen, fietsen en parkeren. In 2022 gaan we, samen met partners, toezien of de regels goed nageleefd worden.
Voorbereiden basisregistratie ondergrond (BRO)
In het kader van de invoering van de basisregistratie ondergrond is in 2021 verder gewerkt aan het verwerken van de gegevens uit de jaaropgaven in de landelijke registers. Verwacht wordt dat eind 2022 de voorbereiding op de BRO klaar is.