Wat zijn onze VTH-taken
We willen zorgen voor een gezonde, veilige en schone leefomgeving voor de inwoners van Gelderland en de natuur beschermen. Hiervoor hebben we verschillende instrumenten, zoals communicatie en subsidieverlening. Ook vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn belangrijke instrumenten. We zijn bevoegd om veel verschillende vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken (VTH-taken) uit te voeren. Door vergunningen te verlenen en te controleren of inwoners, bedrijven en andere overheden zich aan de voorwaarden houden, werken we aan onze ambities. Deze VTH-taken vallen binnen 3 (van de 7) provinciale, door het IPO vastgestelde, kerntaken:
- duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer: VTH taken op basis van de Waterwet, Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden, Wet luchtvaart, Omgevingsverordening Gelderland onderdeel grondwaterbeschermingsgebieden;
- milieu, energie en klimaat: VTH-taken op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Ontgrondingenwet (Wabo), Wet bodembescherming, Vuurwerkbesluit, Omgevingsverordening Gelderland voor de stiltegebieden, Wet milieubeheer voor het storten buiten inrichtingen (alleen handhaving).
- vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden: VTH-taken op basis van de Wet natuurbescherming.
De Gelderse omgevingsdiensten voeren voor ons de volgende taken uit:
- Vergunningverlening, toezicht en handhaving van de Wabo bij complexe bedrijven, waaronder de bedrijven die onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) vallen.
- Metingen en adviezen op het gebied van externe veiligheid, geur, stof, geluid en uitstoot naar lucht.
- Toezicht en handhaving van de Wet bodembescherming (Wbb) in Gelderland.
- Vergunningverlening, toezicht en handhaving van het Vuurwerkbesluit.
De overige VTH-taken voeren we zelf uit.
Basisniveau
We ontvangen veel aanvragen voor vergunningen, meldingen, klachten, en verzoeken om te handhaven of te gedogen. Dit werkpakket noemen we het basis uitvoeringsniveau. Om alle werkzaamheden uit het basis uitvoeringsniveau uit te voeren, is grote inzet van onze uitvoerende organisaties nodig. Het basis uitvoeringsniveau is het overgrote deel van ons werkpakket. Het aantal vergunningen is afhankelijk van het aantal aanvragen om een vergunning. Het aantal controles baseren we op de uitgevoerde risicoanalyses. Activiteiten die risicovol of maatschappelijk belangrijk zijn, geven we meer aandacht.
Projecten
Onderwerpen die extra aandacht nodig hebben, pakken we vaak op via projecten of programma’s als ‘plus’ boven op het basisniveau. Daarnaast hebben we extra ambities voor de actualiteit van vergunningen, het naleefgedrag bij complexe bedrijven, energie en zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en het voorbereiden op de Omgevingswet.