Zwemwater
Zwemwater (de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)
We zijn bevoegd gezag voor toezicht en handhaving en moeten ervoor zorgen dat bezoekers van badinrichtingen en zwemplassen zo veilig mogelijk kunnen zwemmen. Dit betekent dat we de kans op gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk moeten houden.
Zwemlocatie in natuurwater
VTH-beleidsdoelen
De als zwemwater aangewezen wateren moeten tenminste voldoen aan de categorie ‘aanvaardbaar’ en zoveel als mogelijk aan de categorie ‘goed’ of ‘uitstekend’. Het publiek moet voldoende informatie over de veiligheid en de waterkwaliteit van zwemwateren krijgen. De periodes waarin vanwege gezondheidsrisico’s (bijvoorbeeld blauwalg) niet in de aangewezen zwemwateren kan worden gezwommen, moeten beperkt zijn.
De cijfers
* Een toelichting staat in bijlage 2
We hebben, volgens planning, dieptemetingen laten doen bij 25 van de 72 locaties waardoor wij en de beheerders nog beter inzicht kregen in het onderwater bodemverloop.
Naleefgedrag In onderstaande staafdiagram en tabel staat het aantal overtredingen per segment weergegeven*. Van geen overtreding (grijs) tot zware overtreding (donkerrood).
Toelichting/analyse
Door het slechte weer in de zomer van 2021 kregen we relatief weinig klachten en meldingen over de zwemwaterlocaties. Dit kwam door de lage temperaturen waardoor blauwalgengroei en zwemmersjeuk minder voor komen en doordat er gewoonweg minder zwemmers zijn. De COVID-19-maatreglen hadden geen nadelige effecten op de zwemwaterlocaties.
We controleerden alle 72 zwemlocaties volgens planning. Uit de controles blijkt dat van 68 zwemlocaties de waterkwaliteit goed of uitstekend is. Slechts bij 3 plassen was de kwaliteit verslechterd naar aanvaardbaar (2) of slecht (1). Bij 1 zwemplas startten we een nieuwe meetreeks. Bij de zwemwaterplassen met de klasse slecht en de klasse aanvaardbaar onderzoeken we de oorzaken en gaan we in overleg met de recreatief beheerder en de waterbeheerder bekijken welke maatregelen mogelijk genomen kunnen worden om verbetering te bewerkstelligen. De bebording met daarop informatie over waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne was in orde. Het publiek kon de actuele zwemwaterkwaliteit bekijken via www.zwemwater.nl.
Het naleefgedrag is goed. We stelden geen zware overtredingen vast. In 1 plas stelden we voorafgaande aan het zwemseizoen ernstige vissterfte vast. Dit werd vermoedelijk veroorzaakt doordat de hoeveelheid vissen enorm toenam . Daarnaast waren er extreem natte weersomstandigheden.. Door de extreme weersomstandigheden en de overstromingen van half juli in Limburg hebben we bij 24 riviergerelateerde plassen waarschuwingen ingesteld voor de veiligheid van de zwemmers. Op 15 locaties hebben we maatregelen ingesteld voor de aanwezigheid van blauwalg en we hebben 18 maatregelen ingesteld omdat bepaalde bacteriën te veel voorkwamen.
De toelichting/analyse
Ook in 2021 konden we door de COVID-19 maatregelen lang niet alle inrichtingen fysiek zijn controleren. We gebruikten deze periode om achterstallige administratie weg te werken. Ook nu zagen we een toename van het aantal renovatie en nieuwbouw projecten. Deze hebben we allemaal beoordeeld. Houders van zwembaden gebruikten de lockdown om herstelwerkzaamheden uit te voeren en wijzigingen te realiseren.
Het percentage overtredingen is ten opzichte van 2020 gestegen. Er worden meer kernbepalingen overtreden. Hierdoor moeten we meer her-controles uitvoeren (zowel fysiek als administratief).
Over het algemeen kan gezegd worden dat het naleefgedrag slechter is geworden na de Corona pandemie. De zwembaden (zowel openbare als semi-openbare badinrichtingen) zijn in zwaar weer beland en hebben het financieel moeilijk. Dit merkten we ook tijdens de controlebezoeken. Mensen zijn sneller geïrriteerd en er heerst soms een gespannen sfeer tijdens de controles.
Ook in 2020 was het percentage overtredingen bij zwembaden hoger dan het gemiddelde van de overige taakvelden. Bij 48% van de bezoeken stelden we een overtreding vast. Dit zijn echter kleine overtredingen die makkelijk te herstellen zijn. Openbare zwembaden hebben meestal een technische dienst. Daar worden de voorschriften beter nageleefd. Bij semiopenbare zwembaden (zoals een zwembad in een hotel) doen andere medewerkers dit werk erbij. De kennis ontbreekt vaak, er is weinig financiële armslag. We zien nog geen verbetering ten opzichte van 2019. We stelden maar in 2% van de bezoeken zware overtredingen vast (4 gevallen). Hier hebben we direct actie ondernomen en in overeenstemming met de landelijke handhavingsstrategie (LHS) een aantal keer strafrechtelijk opgetreden. Er was dan altijd (mogelijk) gevaar voor de volksgezondheid. Vaak gaat het dan om waterkwaliteit, legionella overschrijdingen of het niet meten daarvan. Maar ook het ontbreken van diepteaanduidingen, onvoldoende toezicht en openingen onder de waterspiegel die kunnen leiden tot beknelling met mogelijk verdrinking tot gevolg.