Kwantitatief grondwaterbeheer
Kwantitatief grondwaterbeheer (de Waterwet)
VTH-beleidsdoelen
We zijn wettelijk verantwoordelijk voor grondwateronttrekkingen voor open bodemenergiesystemen (OBES), openbare drinkwatervoorzieningen en industriële toepassing (onttrekkingen meer dan 150.000 m3 per jaar). We stellen de beschikbaarheid van het grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening veilig. De VTH-taken dragen bij aan de doelen van het programma Water, te weten:
- Een grondwateronttrekking mag geen onacceptabele schade veroorzaken aan (andere) bij het grondwater betrokken belangen.
- Grondwater wordt effectief en efficiënt gebruikt.
- Grondwater wordt bij voorkeur gebruikt voor hoogwaardige doelen.
- Bodemenergiesystemen worden zo aangelegd dat de beschikbare hoeveelheid energie in de bodem zo goed mogelijk wordt benut. Bovendien mag er geen nadeel veroorzaakt worden voor grondwateronttrekkingen, die onder andere Vitens ook voor menselijke consumptie gebruikt.
De cijfers
De toelichting/analyse
In 2020 begonnen we met de ambtshalve aanpassing van de vergunningvoorschriften voor industriële bedrijven die grondwater onttrekken voor menselijke consumptie. De bedrijven moeten nu de grondwaterkwaliteit monitoren. Hiermee krijgen we inzicht in de bedreigingen voor de kwaliteit van het grondwater en in de ontwikkelingen van de samenstelling van dat grondwater. Zo geven we voor deze categorie bedrijven invulling aan artikel 7 van de Europese Kaderrichtlijn Water. De ambtshalve wijzigingen zijn niet afgerond in 2021, in 2022 wordt dit doorgezet.
We hebben in beeld hoeveel grondwater door bedrijven voor industriële toepassingen en openbare drinkwatervoorziening onttrokken wordt. De jaaropgaven worden over het algemeen op tijd ingediend. De naleving van industriële bedrijven die grondwater onttrekken is goed. Er zijn geen zware overtredingen vastgesteld.
We hebben in 2021, net zoals in 2020, als gevolg van COVID 19 ingezet op administratieve controles van de OBES-installaties. De verplichting tot aanlevering van gegevens stond niet op het netvlies van 20% van de bedrijven. Dit aantal is een stuk lager dan vorig jaar.
In 2021 is er door Vitens in Gelderland bijna 6 miljoen kubieke meter minder grondwater onttrokken dan in het recordjaar 2020. Dit is een daling van circa 4 % en is uitsluitend veroorzaakt door de natte zomer. Echter, de drinkwatervraag blijft onverminderd hoog. Ten opzichte van 2011 – 2015 is een stijging van drinkwatervraag van circa 7%. De onttrokken hoeveelheden bij alle pompstations zijn binnen de vergunde hoeveelheden gebleven. Verder loopt het ASV traject (aanvullende strategische voorraden) en het actualiseren van de vergunning nog door.