Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
11/29
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 VTH-taken
06 Ontwikkelingen
07 Doelstelling kerntaken
08 Prioriteiten
09 Kerntaken
10 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
11 Zwemwater
12 Grondwaterbescherming
13 Kwantitatief grondwaterbeheer
14 Luchtvaart
15 Kerntaak milieu, energie en klimaat
16 Complexe bedrijven
17 Brzo bedrijven
18 Stiltegebieden
19 Ontgrondingen
20 Bodemsanering
21 Vuurwerkevenementen
22 Speciale taken
23 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
24 Natura 2000
25 Planten en dieren
26 Bos, houtwallen en singels
27 Faunabeheer
28 Projecten
29 Bijlagen

Zwemwater

Zwemwater (de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden)

We zijn bevoegd gezag voor toezicht en handhaving en moeten ervoor zorgen dat bezoekers van badinrichtingen en zwemplassen zo veilig mogelijk kunnen zwemmen. Dit betekent dat we de kans op gezondheidsrisico’s zo klein mogelijk moeten houden.

Zwemlocatie in natuurwater

Net als in voorgaande jaren gaan we in 2022 alle zwemwateren controleren.

In de nieuwe Omgevingsverordening zijn regels opgenomen voor zwemlocaties en de beheerders/exploitanten daarvan. Deze regels zijn aanvullend op het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (Bkl), een onderdeel van de Omgevingswet. De consequenties van de Omgevingsverordening en het Bkl zullen (pas) na inwerkingtreding van de Omgevingswet merkbaar worden.

Zwembad

In 2022 gaan we alle zwembaden weer volgens planning controleren, tenzij er beperkingen zijn door COVID-19 maatregelen. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt geldt voor onder meer zwembaden, het Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal), een onderdeel van de Omgevingswet. Het Bal bevat minder en ook andere regels dan de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Het Bal schrijft een risicoanalyse, een beheersplan, een ongevallenregistratie en zwemwaterkwaliteitseisen voor. Terwijl de Whvbz meer gericht is op bouwkundige voorschriften en installatie-eisen, naast eveneens zwemwaterkwaliteitseisen. Het illustreert de door de wetgever beoogde overgang van middel- naar doelvoorschriften. Het vraagt om aanpassing van de werkwijze bij toezicht, waarmee in 2021 een start is gemaakt en in 2022 zal worden afgerond.

< Terug naar Kerntaak