Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
12/29
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 VTH-taken
06 Ontwikkelingen
07 Doelstelling kerntaken
08 Prioriteiten
09 Kerntaken
10 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
11 Zwemwater
12 Grondwaterbescherming
13 Kwantitatief grondwaterbeheer
14 Luchtvaart
15 Kerntaak milieu, energie en klimaat
16 Complexe bedrijven
17 Brzo bedrijven
18 Stiltegebieden
19 Ontgrondingen
20 Bodemsanering
21 Vuurwerkevenementen
22 Speciale taken
23 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
24 Natura 2000
25 Planten en dieren
26 Bos, houtwallen en singels
27 Faunabeheer
28 Projecten
29 Bijlagen

Grondwaterbescherming

Grondwaterbescherming (de Omgevingsverordening)

We beschermen de kwaliteit van grondwater dat gebruikt wordt voor de openbare drinkwatervoorziening door middel van de regels in de Omgevingsverordening Gelderland. Dit doen we door middel van de behandeling van meldingen en ontheffingen. En door toezicht te houden op de naleving van de regels uit de verordening.

Initiatiefnemers van activiteiten in grondwaterbeschermingsgebieden met een bodemvervuilend risico kennen deze regelgeving vaak niet of onvoldoende. Het bevoegd gezag is versplinterd. Zowel wij als de gemeenten hebben een taak. In veel gevallen lukt het ons niet om tijdig bij te sturen omdat we geen weet hebben van deze activiteiten.

De Omgevingswet heeft invloed op de bevoegdheid voor toezicht en handhaving voor activiteiten in grondwaterbeschermingsgebieden. Deze kan bij de gemeenten of bij de provincie komen te liggen. In de nieuwe Omgevingsverordening is opgenomen dat de taken die nu bij gemeenten liggen naar de provincie komen. In het verlengde daarvan ligt ons voornemen om de taak uiteindelijk bij 1 of meer omgevingsdiensten te beleggen. Daar wordt dan de regie gevoerd over de uitvoering van de VVHH taken voor grondwaterbescherming voor zover die voortvloeien uit de Omgevingsverordening en betrekking hebben op inrichtingen. Een en ander wordt uiteraard pas praktijk wanneer de Omgevingswet in werking is getreden.

We houden toezicht op (illegale) activiteiten in grondwaterbeschermingsgebieden door middel van gebiedscontroles en toezichtvluchten.

In 2022 zullen de drinkwaterreserveringsgebieden (voorheen geheten ASV-gebieden: Aanvullende Strategische Voorraden) worden vastgesteld. Het toezicht op de regelgeving zoals vastgelegd in de nieuwe Omgevingsverordening, zal vanaf dan gaan plaatsvinden. De planning en de frequentie van toezichtbezoeken hangen voor beide soorten gebieden af van een risico-inschatting en van de kwetsbaarheid van het gebied.

Verder houden we vanaf november 2021 en tot en met 2025 een bewustwordingscampagne over bodemvervuilende risico’s voor mensen die in een grondwaterbeschermingsgebied wonen dan wel daar hun bedrijf hebben. Dit kan tot meer meldingen leiden.

< Terug naar Kerntaak