Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
26/29
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 VTH-taken
06 Ontwikkelingen
07 Doelstelling kerntaken
08 Prioriteiten
09 Kerntaken
10 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
11 Zwemwater
12 Grondwaterbescherming
13 Kwantitatief grondwaterbeheer
14 Luchtvaart
15 Kerntaak milieu, energie en klimaat
16 Complexe bedrijven
17 Brzo bedrijven
18 Stiltegebieden
19 Ontgrondingen
20 Bodemsanering
21 Vuurwerkevenementen
22 Speciale taken
23 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
24 Natura 2000
25 Planten en dieren
26 Bos, houtwallen en singels
27 Faunabeheer
28 Projecten
29 Bijlagen

Bos, houtwallen en singels

Bos, houtwallen en singels (houtopstanden)

Samen met partners willen we de houtopstanden in Gelderland behouden. De spelregels hiervoor staan in onze Omgevingsverordening. Bij houtopstanden gaat het niet alleen om bossen, maar ook om kleine bosschages, houtwallen, singels en bomenrijen. We willen bos-, landschaps- en natuurwaarden behouden en versterken.

De stijging van het aantal kapmeldingen vanwege het afsterven van houtopstanden door ziekte en plagen lijkt af te vlakken. We ontvangen echter nog steeds veel klachten over het kappen van bomen, en in het geval van grootschalige kap zorgt dit nog regelmatig voor maatschappelijke onrust.

We handelen ontheffingsaanvragen af binnen de wettelijke termijn. En met de Bomenmonitor sporen we illegale kap op. Door de Wnb hebben we goede (bestuursrechtelijke) middelen om de herplantplicht af te dwingen. Bij het kappen kan een dier gedood of verwond worden, of de verblijfplaats / het nest worden vernield.

Naar aanleiding van de zorgen over de vitaliteit en de toekomstbestendigheid van de bossen en de maatschappelijke discussies over kap van bomen en bos hebben we in 2020 de koersnotitie “Bomen en bos voor een gaaf Gelderland“ vastgesteld. De uitwerking hiervan is opgenomen in de Bosvisie, en de Omgevingverordening werd op enkele punten aangepast. Toezicht en handhaving zijn en blijven een belangrijk instrument voor de bescherming van de natuur.

In 2022 willen we een brochure uitbrengen waarin we aan onze doelgroepen uitleggen wat de regels zijn voor het behoud van onze Gelderse houtopstanden..

< Terug naar Kerntaak