Ontgrondingen
Ontgrondingen (de Ontgrondingenwet)
De uitvoering van de Ontgrondingenwet (Ogw) is gericht op het toetsen van alle belangen die voortvloeien uit een ontgronding/afgraving. Ook voeren we het provinciaal ontgrondingenbeleid bij zand- en kleiwinningen uit (vastgelegd in het Beleidsplan zand- en kleiwinning Gelderland, 6 december 2006).
Toelichting Door complexe aanvragen, beperkte personeelsbezetting en lange procedurele doorlooptijden zijn in een aantal gevallen de termijnen niet gehaald.
De roep om meer woningen vertaalt zich in o.a. in de behoefte aan bouwstoffen zoals zand en klei. In 2022 zijn trajecten gestart voor nieuwe ontgrondingslocaties c.q. de uitbreiding van bestaande locaties. Gezien de omvang van de locaties en de onherroepelijkheid voor de omgeving – land transformeert definitief in water –zijn dit forse, intensieve trajecten.
In 2022 lag de coördinatie van de processen rondom ontgrondingen bij VVHH. Eind 2022 / begin 2023 zijn met programmering afspraken gemaakt over de verdeling van de taken in de aanloopfase en de m.e.r. fase van een project, deze worden voortaan opgepakt door het team Ruimte, waar het qua aard van het werk beter thuis hoort. Hiermee kunnen de vergunningverleners zich concentreren op het vergunningverleningsproces.
Voor het aanleggen van nieuw zandwinlocaties c.q. de uitbreiding van bestaande locaties is geohydrologisch onderzoek noodzakelijk. Belangrijk element daarin is het monitoringsplan: de aanvrager moet een meetnetwerk aanleggen waarin geohydrologische effecten goed kunnen worden gemonitord. Het kost veel moeite om aanvragers te bewegen tot het aanleggen van een goed netwerk vanwege de financiële componenten. Naast directe effecten – het aanleggen kost geld – kan uit het meetnetwerk blijken dat activiteiten leiden tot schade die verhaalbaar is op de aanvragers.
Toelichting Er zijn minder controles uitgevoerd door meer administratieve werkzaamheden. Dit komt onder andere doordat de toezichthouders in een nieuw systeem zijn gaan werken.