Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 Ontwikkelingen
06 Prioriteiten
07 Kwaliteit
08 Kritische prestatie indicatoren
09 Resultaten bestuurs- en strafrecht
10 Kerntaken
11 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
12 Zwemwater
13 Grondwaterbescherming
14 Kwantitatief grondwaterbeheer
15 Luchtvaart
16 Kerntaak milieu, energie en klimaat
17 Complexe bedrijven
18 Stiltegebieden
19 Ontgrondingen
20 Bodembescherming
21 Storten buiten inrichtingen
22 Vuurwerkevenementen
23 Overige taken
24 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
25 Wet natuurbescherming
26 Planten en dieren
27 Bos, houtwallen en singels
28 Faunabeheer
29 Projecten en programma’s
30 Conclusies en aanbevelingen
31 Bijlagen

Ontgrondingen

Ontgrondingen (de Ontgrondingenwet)

De uitvoering van de Ontgrondingenwet (Ogw) is gericht op het toetsen van alle belangen die voortvloeien uit een ontgronding/afgraving. Ook voeren we het provinciaal ontgrondingenbeleid bij zand- en kleiwinningen uit (vastgelegd in het Beleidsplan zand- en kleiwinning Gelderland, 6 december 2006).

> Tabel 26: vergunningverlening Ontgrondingenwet

Toelichting Door complexe aanvragen, beperkte personeelsbezetting en lange procedurele doorlooptijden zijn in een aantal gevallen de termijnen niet gehaald.

De roep om meer woningen vertaalt zich in o.a. in de behoefte aan bouwstoffen zoals zand en klei. In 2022 zijn trajecten gestart voor nieuwe ontgrondingslocaties c.q. de uitbreiding van bestaande locaties. Gezien de omvang van de locaties en de onherroepelijkheid voor de omgeving – land transformeert definitief in water –zijn dit forse, intensieve trajecten.

In 2022 lag de coördinatie van de processen rondom ontgrondingen bij VVHH. Eind 2022 / begin 2023 zijn met programmering afspraken gemaakt over de verdeling van de taken in de aanloopfase en de m.e.r. fase van een project, deze worden voortaan opgepakt door het team Ruimte, waar het qua aard van het werk beter thuis hoort. Hiermee kunnen de vergunningverleners zich concentreren op het vergunningverleningsproces.

Voor het aanleggen van nieuw zandwinlocaties c.q. de uitbreiding van bestaande locaties is geohydrologisch onderzoek noodzakelijk. Belangrijk element daarin is het monitoringsplan: de aanvrager moet een meetnetwerk aanleggen waarin geohydrologische effecten goed kunnen worden gemonitord. Het kost veel moeite om aanvragers te bewegen tot het aanleggen van een goed netwerk vanwege de financiële componenten. Naast directe effecten – het aanleggen kost geld – kan uit het meetnetwerk blijken dat activiteiten leiden tot schade die verhaalbaar is op de aanvragers.

> Tabel 27: toezicht ontgrondingenwet

Toelichting Er zijn minder controles uitgevoerd door meer administratieve werkzaamheden. Dit komt onder andere doordat de toezichthouders in een nieuw systeem zijn gaan werken.

> Figuur 16: Naleefgedrag ontgrondingenwet van 2017 tot en met 2021
< Terug naar Kerntaak