Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 Ontwikkelingen
06 Prioriteiten
07 Kwaliteit
08 Kritische prestatie indicatoren
09 Resultaten bestuurs- en strafrecht
10 Kerntaken
11 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
12 Zwemwater
13 Grondwaterbescherming
14 Kwantitatief grondwaterbeheer
15 Luchtvaart
16 Kerntaak milieu, energie en klimaat
17 Complexe bedrijven
18 Stiltegebieden
19 Ontgrondingen
20 Bodembescherming
21 Storten buiten inrichtingen
22 Vuurwerkevenementen
23 Overige taken
24 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
25 Wet natuurbescherming
26 Planten en dieren
27 Bos, houtwallen en singels
28 Faunabeheer
29 Projecten en programma’s
30 Conclusies en aanbevelingen
31 Bijlagen

Kwantitatief grondwaterbeheer

Kwantitatief grondwaterbeheer (de Waterwet)

De provincie stelt de beschikbaarheid van het grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening veilig. We zijn verantwoordelijk voor grondwateronttrekkingen voor open bodemenergiesystemen (OBES), openbare drinkwatervoorzieningen en industriële toepassing (onttrekkingen van meer dan 150.000 m3 per jaar)

> Tabel 19: vergunningverlening kwantitatief grondwaterbeheer

Toelichting Er was een achterstand voor aanvragen met betrekking tot de Waterwet. Hierdoor zijn deze aanvragen vaak niet binnen de termijn afgehandeld. De werkvoorraad is in 2022 flink verminderd. Er is extra capaciteit aangetrokken om de opgelopen werkvoorraad te verkleinen. Dat is goed gelukt, alle oudere (en soms ook inhoudelijk lastige) zaken zijn afgerond. Tegelijkertijd is ingezet op een betere dialoog met de aanvragers van vergunningen voor Open Bodem Energie Systemen (OBES). Samen met de branchevereniging is eind 2022 een webinar georganiseerd waarin de belangen en wensen van beide kanten goed uiteen zijn gezet en waarin werkafspraken zijn gemaakt voor de komende periode. Het gesprek heeft onderling tot meer begrip en een betere verstandhouding geleid. Dit leidt tot betere aanvragen en daardoor snellere afhandeling.

Ten aanzien van vergunningaanvragen van Vitens heeft een vergelijkbare dialoog plaatsgevonden. Na een informele periode ontvingen wij de officiële vergunningaanvragen voor (wijzigingen) van vergunningen. Door de grote hoeveelheid konden deze niet allemaal binnen de wettelijke termijn worden afgewerkt. Met Vitens zijn daarom afspraken gemaakt over de volgorde van afwerking.

> Tabel 20: toezicht kwantitatief grondwaterbeheer
> Figuur 5: naleefgedrag 2018 – 2022 Industrie kwantitatief grondwaterbeheer (aantal overtredingen)
> Figuur 6: Naleefgedrag van 2017 tot en met 2021 OBES kwantitatief grondwaterbeheer
> Figuur 7: Naleefgedrag van 2017 tot en met 2021 drinkwater kwantitatief grondwaterbeheer

Toelichting

In 2022 zijn de laatste vereiste aanpassingen gedaan aan de onttrekkingsvergunningen, waarmee we voldoen aan de verplichtingen vanuit de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Dit betekent dat we onder andere aangepaste vergunningsvoorwaarden opnemen om de verplichte aanlevering van diverse BRO-‘registratieobjecten’ mogelijk te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om monitoringsgegevens en gegevens over de grondwatergebruikinstallatie en over de daarmee onttrokken hoeveelheid grondwater per jaar.

Motie 87

Naar aanleiding van de droogte in 2022 is door Provinciale Staten een motie (Motie 87) ingediend en aangenomen om waterbesparing bij industriële grondwateronttrekkingen te realiseren. Voor de uitvoering van deze motie is een plan van aanpak opgesteld om:

  • op zoek te gaan naar alternatieven voor grondwaterverbruik aan de hand van waterbesparingsplannen;
  • onbenutte overruimte van onttrekkingen bij industriële inrichtingen (m.u.v. Vitens), die meer dan drie jaar niet wordt benut en groter is dan 10% van het feitelijk gebruik en ook op voorzienbare termijn niet benut gaat worden, in te trekken;
  • jaarlijks te rapporteren op overruimte onder grote industriële onttrekkers (bijlage 6).
  • Vanaf 2023 wordt hier uitvoering aan gegeven. De taken zijn vastgelegd in het door GS vastgestelde Uitvoeringsprogramma (UP) 2023.
< Terug naar Kerntaak