Bereikbaarheid en vestigingsklimaat
Ambitie
De Omgevingsvisie Gaaf Gelderland zet in op efficiënte, duurzame en innovatieve bereikbaarheid, toegesneden op de veranderende vraag. Onze ambitie is dat de groei van de mobiliteit in 2050 op een slimme manier is opgevangen en dat mensen in Gelderland zich veilig, snel, betaalbaar en klimaatneutraal kunnen verplaatsen. Ook is in 2050 het netwerk voor goederenvervoer in Gelderland toegankelijk, duurzaam en klimaatneutraal. In 2030 is al ons busvervoer zonder uitstoot en is 35% van het totaal aantal verplaatsingen met de fiets. Daarnaast zetten we in op een duurzaam, dynamisch en toegankelijk economisch vestigingsklimaat. Daar gaat voor ondernemers en inwoners een sterke aantrekkingskracht vanuit. Daarbij willen we onze concurrerende positie binnen het internationale stedelijke netwerk van Amsterdam, Brussel en Keulen verder versterken. Om onderscheidend te blijven, halen we in 2050 maximaal profijt uit onze unieke combinatie van stedelijke en groene kwaliteiten. Ook zijn in 2050 zijn alle werklocaties in Gelderland duurzaam ingericht wat energie, klimaatbestendigheid en logistieke - en productiestromen betreft.

Rivieren als scheepvaartnetwerk
Panorama Gelderse Rivieren
We zien een toekomst waar de economische potenties van de rivieren goed zijn benut. Gelderland heeft een unieke ligging op de oostwest-as en de noordzuid-as van ons land. Het is een strategische en aantrekkelijke positie te midden van andere sterke regio’s, zoals Amsterdam (Randstad), Brussel (Vlaamse Ruit), Keulen (Rheinland). De rivieren spelen een belangrijke rol in onze bereikbaarheid. De scheepvaart speelt een cruciale rol in het economisch perspectief. In ons toekomstperspectief hebben we integrale afwegingen gemaakt voor een goede balans tussen bevaarbaarheid en meer natuurlijke rivierdynamiek. Met nieuwe duurzame concepten en technieken heeft de vloot zich aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Door verdere ontwikkeling van de trimodale knoop- punten (hub’s) bij Nijmegen/Valburg, Amsterdam-Rijnkanaal/Tiel en Zutphen zijn goede verbindingen tussen de vaarwegen, de autosnel- wegen en het spoornetwerk ontstaan. Hierdoor is het totale transport in Nederland meer duurzaam. Zo wordt er meer over het water en het spoor getransporteerd. Hierbij is een aantal havens van belang, zoals Nijmegen, Arnhem, Wageningen, Zutphen, Tiel, IJzen- doorn, Haaften en Doesburg. Op een aantal plekken is watergebonden bedrijvigheid geconcentreerd. Hier hebben ook innovaties een plek, zoals waterstofproduktie en -transport, onder andere voor de ontwikkeling van clean energy-hub’s. Bij de ontwikkeling van nieuwe - altijd watergebonden - bedrijven heeft het omvormen van bestaande en leegstaande bedrijvenlocaties de voorkeur boven de aanleg van nieuwe terreinen. Zo is Gelderland niet alleen dynamisch, maar ook open, groen en gezond. Ook de vrijetijdseconomie is belangrijk voor de werkgelegenheid. De aantrekkingskracht van het rivierenlandschap wordt benut als toeristische trekpleister.
Belangrijke toeristische hotspots zijn De Bastei in Nijmegen, Slot Loevestein, maar ook watersportgebieden als Rhederlaag, de Byland bij Lobith en Eiland van Maurik. Het toevoegen van enkele hotspots met een aanvullende programmering versterkt het toerisme. Hiervoor is onder andere de Veerhaven Ochten in beeld. De dijken zijn veilig en gastvrij ingericht om meer ruimte voor de fietsers te maken; duurzaam en gezond. Ontbrekende schakels zijn aangevuld. Zo zijn de dijken doorgaande fietsroutes met hoge belevingswaarde, goed voor de recreatie en het toerisme maar ook voor onze dagelijkse beweging. Daarnaast blijven veerverbindingen belangrijk voor de bereikbaarheid in Gelderland.
Rol, partnerschap en uitvoeringskracht
Binnen het programma IRM voeren wij als partner het gesprek over de aanpak van de scheepvaartknelpunten door het Rijk. Als eigenaar van provinciale wegen stemmen we af met waterschappen bij dijkversterkingsopgaven. Waar ingrepen langs de rivieren raken aan het hoofdfietspadennetwerk onderzoeken wij of er meekoppelkansen zijn voor het fietsverkeer. Met de samenwerking binnen Logistics Valley verbeteren we het logistieke vestigingsklimaat van de Gelderse Corridor. Het gaat om een samenwerking tussen ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen in de drie logistieke regio’s Rivierenland, regio Nijmegen en de Liemers. New Ways Gelderland is een samenwerkingsverband tussen provincie Gelderland en Connekt, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van IenW. New Ways Gelderland valt onder het landelijke programma Lean and Green van de nationale topsector logistiek. Het logistieke bedrijfsleven kan met subsidie van de provincie innovaties ontwikkelen. De subsidies zijn vooral bedoeld om Gelderland duurzamer, schoner en efficiënter te maken. Hierbij werken wij samen binnen Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland die als doel heeft de regionale economie te versterken. Waar mogelijk versterken we de uitvoering met een gebiedsgerichte aanpak.