Participatiefase (voorfase)
Bijgewerkt op: 2 januari 2024
Wat is het?
Bij nieuwe ruimtelijke initiatieven is de gemeente verantwoordelijk om participatie te organiseren, bijvoorbeeld via een omgevingstafel. Vooraf bepaalt de gemeente wie hierbij betrokken moet worden. Wanneer er een provinciaal belang speelt, willen we als provincie graag betrokken worden in de participatiefase en aansluiten bij een omgevingstafel.
Hoe werkt het?
Door een goede afstemming in de participatiefase, hopen we andere instrumenten zoals een ‘zienswijze’, ‘bezwaar en beroep’ en ‘advies en interventie’ niet nodig te hebben. Als we er onverhoopt in de participatiefase niet uitkomen, dan is het indienen van een zienswijze bij een uitgebreide procedure de volgende logische stap. Als dan nog steeds niet het gewenste effect bereikt is, volgen bezwaar en beroep. Bij een reguliere procedure passen we het instrument advies of advies en instemming toe. In geval van ‘advies’ kan daarna nog bezwaar en beroep volgen en bij ‘advies en instemming’ kunnen wij verlening van de vergunning tegenhouden.
Welke afspraken moeten we nog maken, wat weten we nog niet?
Als provincie Gelderland krijgen we graag inzicht in de werkwijze van alle gemeenten. Wie organiseren er omgevingstafels en hoe gaat dat in z’n werk? Ook onze eigen doorlooptijden zijn nog niet helemaal duidelijk en deels afhankelijk van de processen van gemeenten. We hebben minimaal twee weken voorbereidingstijd nodig; Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, zou het ons helpen als gemeenten hier zoveel mogelijk uniform mee omgaan. Ook is het goed om met elkaar vooraf te bespreken hoe we omgaan met uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld mocht het door omstandigheden niet lukken om aan te sluiten bij een gemeentelijke omgevingstafel, wat doen we dan?
Wat vragen we van gemeenten?
Graag horen we van gemeenten hoe zij hun werkwijze verwachten in te richten. En wat ze daarbij van ons nodig hebben. Welke afspraken kunnen we maken over doorlooptijd, bijvoorbeeld tussen de uitnodiging en de omgevingstafel?
Tot slot is het de bedoeling om in afstemming met gemeenten tot een verslag te komen per omgevingstafel.
Vervolgstappen
In gesprek met gemeenten brengen we in kaart hoe ieders werkprocessen en termijnen eruit gaat zien. In eerste instantie doen we dit via de regio overleggen en samenwerkingsafspraken. Mede op basis daarvan kunnen we ook helderheid bieden over onze eigen termijnen en processen. Zo maken we ook graag afspraken over wie het verslag bij een omgevingstafel maakt. Daarnaast stellen we een overzicht op van stukken die wij nodig hebben om een goede beoordeling te kunnen doen rondom de provinciale belangen.