Ontwerpen zienswijze
Bijgewerkt op: 2 januari
Wat is het?
Met een zienswijze kunnen we als provincie een formele reactie geven op een plan of besluit dat het bevoegd gezag (bijvoorbeeld gemeente) wil nemen. De zienswijze is onze formele reactie op een ontwerpbesluit als we er in de participatiefase niet goed met elkaar zijn uitgekomen en het provinciaal belang niet goed is verwerkt. In het hier omschreven werkproces nemen wij als provincie deel aan de zienswijzeprocedure van een gemeente. Wij zijn in dit geval niet de organisator van deze zienswijzeprocedure.
Hoe werkt het?
Als na de participatiefase de provinciale belangen niet goed zijn verwerkt in een ontwerp omgevingsplan of een buitenplanse omgevingsactiviteit (BOPA) die de uitgebreide procedure volgt, kunnen we tijdens de inzagetermijn van het ontwerp een zienswijze indienen binnen de vastgestelde termijnen. Een zienswijzeprocedure verloopt in principe volgens een aantal vaste stappen. Deze stappen zijn vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
Welke afspraken moeten we nog maken, wat weten we nog niet?
De zienswijzeprocedure en de stappen daarbinnen wijzigen niet. Wat wel wijzigt is de terminologie: vanaf 1 januari werken we met omgevingsplannen en buitenplanse omgevingsactiviteiten (BOPA) in plaats van bestemmingsplannen. Ook de reactietermijnen veranderen enigszins, daarin moeten we elkaar goed weten te vinden.
Wat vragen we van gemeenten?
Voor de samenwerking is het belangrijk dat alle partijen zich aan de afgesproken termijnen houden. Als provincie ontvangen we daarom graag op tijd het ontwerpplan van het bevoegd gezag (meestal gemeente), zodat we indien nodig binnen de afgesproken termijn een zienswijze kunnen indienen. Via het webformulier op gelderland.nl kunnen ontwerpplannen worden ingediend. Op termijn hopen we hiervoor de samenwerkingsfunctionaliteit te kunnen gebruiken in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Een buitenplanse omgevingsactiviteit (BOPA) kan via het DSO worden ingediend.