Regionale wateroverlast
Gebied Gelderland
Samen met onze partners werken we aan een provincie die voldoende is beschermd tegen overstroming vanuit de watergangen als gevolg van hevige neerslag. Hierbij beogen we de realisatie van een robuuster watersysteem, waarbij ook rekening wordt gehouden met droogte. Per waterschap leggen we normen (omgevingswaarden) vast waaraan het oppervlaktewatersysteem minimaal moet voldoen. Deze normen geven een beschermingsniveau aan tegen overstroming van water vanuit de betreffende watergang als gevolg van extreme neerslag. Zo geven we duidelijkheid aan inwoners en bedrijven. Op basis van deze normen nemen de waterschappen maatregelen, zoals het verruimen van watergangen en inrichten van waterbergingsgebieden. Bij een eventuele benodigde aanpassing van het watersysteem streeft de provincie naar het zo veel mogelijk vastgehouden van regenwater in de bodem/het grondwater (sponswerking). Met dit alles werken we aan de ambities voor klimaatadaptatie en woon- en leefklimaat uit onze Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Daarnaast geven we invulling aan opgaven voor regionaal waterbeheer en grondwaterbeheer en aan oplossingen in de vorm van ruimte voor natuurlijke processen en in gebieden.
Met wie:
waterschappen (waterbeheer) en gemeenten (ruimtelijke ordening).
Rol:
- Kadersteller en toezichthouder voor het regionale waterbeheer: we leggen onder andere omgevingswaarden voor regionale wateroverlast vast in onze Omgevingsverordening.
- Partner: samen met de waterschappen stimuleren we, onder andere via onze Omgevingsverordening, dat gemeenten en ontwikkelaars zich meer bewust zijn van het risico van regionale wateroverlast.
Acties/maatregelen:
- Monitoring van de omgevingswaarden voor regionale wateroverlast wordt uitgevoerd door de waterschappen door bepaling van de bergings- en afvoercapaciteit van de regionale wateren in de actuele toestand, door metingen en berekeningen met behulp van modellen. Op basis hiervan stellen de waterschappen elke twee jaar een verslag op over de algemene waterstaatkundige toestand van de bergings- en afvoercapaciteit van de regionale wateren.
- Samen met de waterschappen onderzoeken we in hoeverre het nodig is de huidige normering (omgevingswaarden) aan te passen vanwege de realisatie van robuuste watersystemen en verwachte klimaatveranderingen (meer neerslag en droogte).