Droogte
Gebied Gelderland
Naar aanleiding van de droogte van 2018 en 2019 werken we in de zandgebieden aan bewustwording en een gedeeld beeld met alle partners van wat nog meer nodig is om de negatieve effecten te beperken (klimaatadaptief te zijn). Voor de droogteproblematiek zijn er geen snelle, eenvoudige oplossingen zijn er niet voor de droogteproblematiek. Het zal moeten gaan om een fundamentele verandering van de ruimtelijke inrichting van het landelijk gebied nodig, en het vraagt van alle partijen in het gebied (landbouw, natuur, water(winning)) om iets om te doen of te laten. Hierbij zetten we in op een meer fundamentele, meer gebiedsontwikkelingsgerichte benadering. We richten ons hierbij op gebieden die beter kunnen omgaan met weersextremen om te gaan. Hierbij kijken we ook naar de samenhang met diverse andere opgaven in deze gebieden. Hiermee dragen we bij aan onze doelen op het gebied van natuur/biodiversiteit, landbouw, drinkwater, cultuurhistorie, landschap, wonen en recreatie. Een belangrijke factor is een oppervlaktewater- en grondwatersysteem dat beter bestand is tegen de veranderingen van het klimaat. Ook voorraadbeheer is hierbij belangrijk. Ook werken we zo aan de ambities voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, de energietransitie, het economisch vestigingsklimaat en het woon- en leefklimaat uit de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Daarnaast geven we invulling aan opgaven voor regionaal waterbeheer en grondwaterbeheer en aan oplossingen in de vorm van ruimte voor natuurlijke processen en in gebieden. Droogte Achterhoek is pioniersgebied Nationaal Programma Landelijk Gebied in het kader van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en een van de kansrijke gebieden van het interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.
Met wie:
waterschappen, gemeenten, Vitens, regioambassadeurs, LTO-Noord, terreinbeherende organisaties en het Rijk.
Rol:
Partner: agenderend, verbindend en stimulerend.
Acties/maatregelen:
- We stimuleren kennisontwikkeling en -uitwisseling tussen de partners.
- We stimuleren de communicatie over maatregelen en initiatieven.
- We zetten in op een bestuurlijk gedragen proces voor de activiteiten en maatregelen in de volgende regio`s: Achterhoek, Veluwe en Stuwwal Nijmegen.
- We stimuleren de innovatieve ontwikkeling om effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties vergaand te zuiveren zodat dit gebruikt kan worden voor aanvulling van het (grond- en/of oppervlaktewater) watersysteem. Een voorbeeld hiervan is de Waterfabriek Wilp.
- We zetten in op gebiedsprocessen waar de mogelijkheden worden gecreëerd om bodem en waterklimaat robuust en natuur- en landschapsinclusief te maken. Dit zijn onder andere waterwingebied ’t Klooster, nationaal landschap Winterswijk en de overloopgebieden in Aalten.
- We zijn partner in het uitvoeringsprogramma van het Deltaprogramma Zoetwater bij de uitvoering van maatregelen om de beschikbaarheid van zoetwater te verbeteren.