Ecologische verbindingszones
Gebied natte ecologische verbindingszones
Samen met onze partners werken we aan een netwerk van natuurgebieden die met elkaar zijn verbonden. Hierdoor kunnen planten en dieren makkelijk van het ene gebied naar het andere. Zo kan een planten- of diersoort zich bijvoorbeeld herstellen als deze op een bepaalde plek kwetsbaar of uitgestorven is. Ook kunnen soorten zich verplaatsen naar een plek die beter aansluit op hun behoeften als dit vanwege klimaatverandering nodig is. Bestaande beken en watergangen vormen de ruggengraat van deze verbindingen en versterken tegelijkertijd het landschap. Voor droge periodes maken we diepe, natte schuilplaatsen, zodat dieren een goed heenkomen kunnen zoeken. Ook willen we in Oost-Gelderland zorgen voor 3 grensoverschrijdende corridors richting Duitsland, waaronder een beek en uiterwaarden. Door de beken de ruimte te geven, de natuurlijke bochten te herstellen en beekbegeleidende natuur aan te leggen, kunnen ze bovendien grote schommelingen in de waterafvoer opvangen en verbetert de waterkwaliteit. Zo verbetert de natuur, wordt het landschap versterkt en wordt het watersysteem klimaatbestendiger. We werken aan de ambities voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en woon- en leefklimaat uit de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland en aan oplossingen in de vorm van ruimte voor natuurlijke processen. Om de biodiversiteit te versterken, leggen we dit object vast als maatschappelijke functie.
Met wie:
waterschappen, gemeenten en terreinbeherende organisaties.
Rol:
- Agenderend en stimulerend.
Acties/maatregelen:
- We maken afspraken met de waterschappen over de aanleg van ecologische verbindingszones of delen daarvan.
- We proberen deze opgave te koppelen aan ontwikkelingen in de landbouw en aan klimaatadaptatie en landschapsontwikkeling.
- We gaan bij de waterschappen aandacht vragen voor paaiplaatsen en laagwatervluchtplaatsen bij de aanleg van ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers.