Biodiversiteit
Gebied Gelderland
We willen de biodiversiteit in Gelderland vergroten: zorgen voor meer soorten planten en dieren. Dit doen we in het Gelders Natuurnetwerk (GNN), waar we verantwoordelijk zijn voor de natuur. We besteden speciale aandacht aan de Natura 2000-gebieden daarbinnen. In de rest van Gelderland buiten het GNN is natuurinclusief de norm. Dit stimuleren we via kennisdeling en hebben we uitgewerkt in Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit - Strategie voor een groener Gelderland. We werken het verder uit in ons ambitiedocument Natuur. Water is binnen en buiten het GNN erg belangrijk. Biodiversiteit en duurzaam omgaan met ons grondwater, onze boerensloten, beken, rivieren en de bodem hangen nauw samen. We willen dat in 2030 de hoeveelheid planten en dieren in onze Natura 2000-gebieden op 75% van de mogelijke hoeveelheid is. Dit kan alleen als ook de omgeving van Natura 2000-gebieden een betere biodiversiteit krijgt. Dit doen we met al onze partners en instrumenten. Voor water zijn de waterschappen hierbij belangrijke partners. We dragen niet alleen bij aan de ambitie voor biodiversiteit, maar ook aan de ambities voor klimaatadaptatie, economisch vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat uit onze Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Daarnaast werken we aan de opgaven voor regionaal waterbeheer en grondwaterbeheer en aan oplossingen in de vorm van ruimte voor natuurlijke processen en in gebieden.
Met wie:
gemeenten, waterschappen en partners uit het veld (onder andere landbouworganisaties, Vitens, Rijkswaterstaat, terreinbeherende organisaties en landgoedeigenaren).
Rol:
- Bevoegd gezag voor natuur en kaderstellend voor het regionale watersysteem.
- Partner: met kennis, kunde, instrumenten en eventueel met subsidie en regelgeving bijdragen aan onze belangen.
Acties:
- Biodiversiteit wordt integraal onderdeel van onze programma’s en projecten.
- Aanpak herstel natte natuurgebieden (verdrogingsbestrijding).
- Belangrijke natuurgebieden verbinden.
- Voorbeeldprojecten opzetten (beekherstel, gebiedsprocessen).
- Actieplan Natuurinclusieve Landbouw uitvoeren.
- Samen met andere overheden, partners en onderzoeksinstellingen kennis ontwikkelen en experimenten opzetten die herstel van habitattypen en soorten ondersteunen.
- Afspraken maken met de waterschappen over natuurwateren.
- In weidevogelgebieden afspraken maken met agrarisch natuurbeheercollectieven en waterschappen over aangepast peilbeheer en beheermaatregelen, waarbij naast maatregelen op het gebied van waterbeheer ook maatregelen in het bodembeheer worden betrokken.
- Soortenbeleid.
- Afspraken maken met de waterschappen over natuurvriendelijk beheer van watergangen, oevers, paden en dijken.