Voorzitter van Gedeputeerde Staten
Voorzitter van Gedeputeerde Staten
Het jaar 2022 begon onder andere met het aantreden van het kabinet Rutte IV. Onze gedeputeerde Christianne van der Wal werd minister van Natuur & Stikstof. Het college, kwam snel weer op sterkte door het aantreden van Helga Witjes, naast Peter Drenth, Peter van ’t Hoog, Peter Kerris, Jan Markink en Jan van der Meer.
Stikstof
Stikstof was ook in 2022 een belangrijk onderwerp, in de samenleving en aan de GS-tafel. Door onze gebiedsgerichte aanpak, onder leiding van gedeputeerde Peter Drenth, konden we samen optrekken met boeren, industrie, mobiliteit en bouwbedrijven in de Gelderse Maatregelen Stikstof. Het was mooi om te merken dat al die partijen voortdurend met elkaar in gesprek zijn gebleven. Ons college bleef hameren op een rechtvaardige verdeling van de aanpak van stikstofemissie over de verschillende sectoren en op het belang van een leefbaar platteland.
Om dan de beoogde resultaten te halen is het van groot belang dat het rijk daar de middelen bij levert: juridische regels en geld. Het Rijk heeft in 2022 zo’n 250 miljoen beschikbaar te stellen; de provincie legde daar zelf 60 miljoen bij. Het was nog niet genoeg, maar een stap.
Werkbezoeken
Omdat in het begin van 2022 de coronamaatregelen grotendeels verdwenen, kon ons college ook weer fysiek gemakkelijker de provincie in. Het aantal werkbezoeken steeg dan ook fors: aan de Foodvally, Achterhoek, Veluwe, Fruitdelta, Stedendriehoek en de Groene Metropoolregio.
In dit laatste volledige bestuursjaar voor het college en de Staten was het belangrijk om te werken aan een goede overdracht. Een belangrijk onderdeel daarvan was de herijking van de provinciale begroting. In de loop der jaren werden geleidelijk meer feitelijk structurele uitgaven betaald uit incidentele inkomsten. Zeker met het oog op teruglopende incidentele inkomsten vond het college het bestuurlijk zuiverder om aan de Staten voor te stellen die systematiek te wijzigen: structurele uitgaven alleen nog te betalen vanuit structurele inkomsten. Omdat dat een erg ingrijpend besluit zou zijn, legden we aan de Staten voor dit besluit te laten bekrachtigen door de nieuwe Staten na de verkiezingen. De Staten hebben hiermee ingestemd.
De gemeenteraadsverkiezingen zorgden voor veel veranderingen in de lokale besturen. op 16 september organiseerden we de Dag van Gelderland, in Nijkerk, waarbij we alle gemeenteraden en -besturen van de Gelderse gemeenten uitnodigden. Dilemma's verkennen en samen werken aan mogelijke oplossingen stond centraal.