Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
7/7
  • Pages
01 Home_210604
02 Woord vooraf
03 Voorzitter van Provinciale Staten
04 Voorzitter van Gedeputeerde Staten
05 Rijksheer
06 Benoemingen in beeld
07 Speciale onderwerpen

Speciale onderwerpen

Sterk bestuur (samen met gedeputeerde Jan Markink)

Sterk bestuur is al jaren een belangrijk thema in onze provincie en binnen het provinciale beleid, juist omdat we werken in partnerschap aan de grote maatschappelijke opgaven. Ons democratisch bestel is mede gebaseerd op het principe van vertrouwen: vertrouwen dat de inwoners een overheid hebben die de taken goed, zorgvuldig en betrouwbaar uitvoert en de dienstverlening op orde heeft. Daarom staan we de gemeenten bij, als partner. Als een gemeente het lastig heeft, kunnen we via maatwerktrajecten specifieke ondersteuning geven en in een heel uitzonderlijk geval sturen we aan op herindeling, als andere routes te weinig opleveren.

Veel gemeentes hebben het lastig met een zwaar takenpakket en de coronacrisis heeft daar nog een forse schep bovenop gelegd. We hebben er bij het Rijk op aangedrongen om hier rekening mee te houden.

Het herindelingstraject Barneveld-Scherpenzeel is in 2020 en een groot deel van 2021 verdergegaan. Het was de eerste keer dat de provincie aanstuurde op een herindeling: we waren ervan overtuigd dat herindeling het beste was voor de gemeente. Mijn rol daarbij was vooral het bewaken van een zorgvuldig proces: zetten we de juiste stappen, in de juiste volgorde en nemen we de partijen daarin voldoende mee.

In oktober besloot de toenmalige minister van BZK geen voorstel voor herindeling aan het parlement voor te leggen. Ze zag wel dat de gemeente Scherpenzeel moest gaan werken aan versterking van de bestuurskracht maar ze was ook van mening dat dat kon via een intensivering van de samenwerking met Barneveld. Ook gaf ze aan aandacht te willen gaan besteden aan de rol van de provincies bij herindelingen. In onze ogen is een zware rol hierbij, met de passende instrumenten, immers consistent met onze rol bij het toezicht op de gemeenten, waarbij de inhoud sturend is.

Dat traject is eind 2021 van start gegaan.

Lobby

In 2020 en 2021 kreeg de lobbysamenwerking tussen Gelderland en Overijssel steeds meer vorm en inhoud. De ’Kracht van Oost' werd hierdoor een gevleugelde term en in de aanloop naar de Kamerverkiezingen in het voorjaar van 2021 startten we een campagne om de politieke partijen te wijzen op de mogelijkheden die ons gebied allemaal biedt: we kunnen meewerken aan de oplossing van de grote landelijke opgaven op het gebied van stikstof, woningbouw, food en technologische innovaties, om er maar een paar te noemen. Een gevolg van deze lobby was dat kandidaat-Kamerleden uit de beide provincies een gezamenlijke ‘Acte van Oost’ ondertekenden, waarin ze verklaarden zich in te zetten voor de economie van Oost-Nederland en voor belangrijke thema’s als wonen, bereikbaarheid, landbouw en natuur, de energietransitie en de inzet van nieuwe technologie. Het was voor het eerst dat een brede vertegenwoordiging van kandidaat-Kamerleden in aanloop naar de verkiezingen een dergelijke regionale verklaring presenteerde.

“de 210”

Ook tijdens de coronajaren waren er veel mensen die zich afkeerden van de overheid en politiek, om wat voor reden dan ook. Ik vond en vind het van belang om te weten waarom mensen dat doen. Om die reden ben ik begonnen met het organiseren van gesprekken met mensen die zich ’ongehoord’ voelen door de overheid. Het bureau Kieskompas heeft geholpen met het vinden en benaderen van mensen die tot deze groep horen. In totaal heb ik vier keer een groep gesproken. In 2022 zal ik de gesprekken voortzetten. Uiteindelijk wil ik 210 mensen uit deze groep spreken, één promille van de Gelderse bevolking. Mijn bevindingen zal ik delen met de Staten. Daarnaast blijven armoede, jeugd en eenzaamheid speciale aandachtsgebieden voor mij.

Zoals ik in mijn inleiding al schreef: we hebben het belang van menselijk contact herontdekt, van nabijheid, gedeelde ervaringen en van solidariteit. Het zijn fundamenten van een sterke, veerkrachtige samenleving. We zullen hier voortdurend aandacht voor moeten hebben omdat we ook hebben gezien hoe kwetsbaar diezelfde fundamenten zijn.