5. Realisatie
Realisatie
- Geen controle in de fabriek of op de bouw door de woningcorporatie
De realisatie van het concept vindt plaats door de conceptaanbieder al dan niet in samenwerking met de ontwikkelaar. Kenmerken van de realisatie van conceptueel bouwen t.o.v. traditionele bouw:
- de bouw van conceptwoning gaat sneller
- er zijn minder mensen op de bouw
- er is minder overlast voor omwonenden
- de planning is voorspelbaarder
- de kwaliteit is hoger en is er vaker sprake van een foutloze oplevering
In het contract staan de prestaties, de garanties en hoe het resultaat gecontroleerd wordt. Tijdens de uitvoering hoeft de woningcorporatie en/of ontwikkelaar niet veel te doen. Uitgebreid toezicht, maakt je medeverantwoordelijk voor eventuele fouten en zijn daarom niet gewenst. Het is belangrijk, voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer, dat de opdrachtnemer de volledige verantwoordelijkheid voor het product neemt.
De conceptaanbieder of ontwikkelaar werkt met een keuringsplan. Voor het dossier is het belangrijk dat de woningcorporatie er op toeziet dat de afgesproken keurings- en voortgangsrapportages geleverd worden.
Oplevering
- Controle op de gemaakte afspraken met de conceptaanbieder
De oplevering is een momentopname, of een zogenaamde nulmeting. Zeker bij een prestatiegarantie wil je de prestaties gezamenlijk (woningcorporatie met conceptaanbieder en/of ontwikkelaar) kunnen monitoren en vaststellen. Na de uitvoering kan de monitoring doorlopen.
Stel een overdrachtsdocument op waarin het duidelijk is welke partij verantwoordelijk is voor welk bouwdeel en conform welke afspraken. Bij de overdracht is de oplevering naar bewoner en een goede begeleiding is van belang. Zeker als er veel nieuwe innovatieve installaties in het pand zitten is een schriftelijke overdracht of verwijzing naar een online document met gebruikstips en uitleg over de woning wenselijk. Een juist gebruik van de woning en bewonersgedrag dragen bij aan kostenbesparing onderhoud en klanttevredenheid.