3. Contract
Selectie conceptaanbieders
- Selectie van 1 of meer conceptaanbieders
- Uitvraag opstellen, bijvoorbeeld aan de hand van het format NCB
- Op basis van ‘gewogen’ prestatie-eisen de keuze voor conceptaanbieder bepalen
Selectie één of meer conceptaanbieders
Je kunt op basis van je prestatie-eisen voor één aanbieder of voor competitie tussen enkele aanbieders kiezen’ Een competitie tussen enkele aanbieders vergroot de kans op een verscheidenheid aan oplossingen en voorstellen. Het is belangrijk om het aantal partijen gering te houden. Meer dan drie lijkt misschien meer keuze op te leveren, maar gaat meestal ten koste van de objectieve beoordeling. Daarnaast wordt er kapitaal vernietigt dat ergens weer een keer terugverdiend moet worden. Het levert dus geen meerwaarde op en is dus eigenlijk maatschappelijk onverantwoord. Beter is het om de doelstellingen en prestaties beter te formuleren zodat er geen behoefte meer is om meer dan drie partijen te vragen.
Op de website van Conceptueel bouwen is een format uitvraag voor conceptueel bouwen aanwezig. Bij complexere vragen zoals bij sloop en vervangende nieuwbouw en/ of complexe binnenstedelijke nieuwbouw, zal de voorkeur mogelijk eerder uitgaan naar één partij omdat er nog veel onzekerheden zijn. Maar ook dan zijn conceptwoningen heel goed toe te passen. Wanneer de opdrachtgever weet wij hij wil dan kan dit goed in prestatie-eisen vertaald worden en kan de meest passende conceptwoningen ingekocht worden.
Wees als woningcorporatie niet bang om je budget bekend te maken. Dit helpt het aanbieders bij het bedenken van de beste oplossing, of om oplossingen aan te dragen waar je zelf (nog) niet aan gedacht hebt. Een open begroting vragen heeft niet zoveel zin. De prijs van een conceptmatige oplossing wordt door zoveel meer bepaald als door de directe kosten alleen.
Overeenkomst
- In de overeenkomst verlangde prestaties, taken, kosten, risicoverdeling en keuringsplan vastleggen
Overeenkomst
Vanuit het Netwerk Conceptueel Bouwen is een modelovereenkomst specifiek voor conceptueel bouwen beschikbaar.
Taken, kosten en risico-verdeling
Op de website van Conceptueel bouwen staan in De Woonstandaard onder andere overzichten van een taak- en kostenverdeling en een risicoverdeling tussen afnemer en conceptaanbieder en een overzicht van verlangde prestaties en een keuringsplan. Bij de afweging van de taken en kosten en risicoverdeling is eveneens de afweging wie zorgt voor de vergunningaanvragen en welstandsoverleggen. Deze werkzaamheden worden van oudsher vaak door woningcorporaties opgepakt, maar het is vanuit de expertise van de conceptaanbieder vaak veel logischer om deze taken bij de conceptaanbieder neer te leggen.
Voorbeeld: