Samenwerking met waterschappen
Gebied Gelderland
Samen met de waterschappen Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe en Rivierenland gaan we uitdagingen aan op het gebied van water, klimaatadaptatie (droogte, wateroverlast, hittestress en overstroming), maar ook energietransitie, circulaire economie, landschap, natuur/biodiversiteit, landbouw en recreatie. Hierbij werken we als één overheid. We gebruiken elkaars netwerken, kennis, kunde en mogelijkheden waaronder de uitvoeringskracht van de waterschappen. Wel houden we onze eigen rol en verantwoordelijkheid. De provincie heeft een bijzondere rol bij het strategisch waterbeleid en toezicht op waterschappen. Ook hebben we een voortrekkersrol bij gebiedsregie.
Met wie:
waterschappen en (buur)provincies.
Rol:
- partner: agenderen, mogelijk maken, verbinden, bijdragen aan kennisontwikkeling, financiering en starten samenwerking (onder andere samenwerkingsovereenkomsten)
- kadersteller en toezichthouder voor het regionale waterbeheer We houden toezicht op de uitvoering van wettelijke taken door de waterschappen. Toezicht houdt in: informatie verzamelen, een oordeel vormen over het voldoen aan eisen en eventueel ingrijpen. De toezichtstaken gaan over de doorwerking van het strategische regionale waterbeleid, projectplannen voor dijkverbetering, en normering en toetsing van regionale waterkeringen. Het toezicht op het beheer van financiën, de uitvoering van de Omgevingswet en archivering zijn beschreven in het provinciale Uitvoeringsprogramma Interbestuurlijk Toezicht. We hebben al jaren de insteek om (zeer) terughoudend te zijn met ingrijpen door het instrument toezicht. We hebben vertrouwen in een goede samenwerking met en taakuitvoering door de waterschappen. Verschillen van inzicht lossen we op via bestuurlijk overleg. Dit past ook bij de Omgevingswet, dus hier gaan we mee door en verbeteren we. Onze rol als kadersteller geven we vorm in onze Omgevingsverordening. Hierin beschrijven we onder andere omgevingswaarden voor regionale wateroverlast en regionale waterkeringen, eisen aan peilbesluiten en 2 regionale verdringingsreeksen bij schaarste van water. Deze regionale verdringingsreeksen zijn interprovinciaal regionaal maatwerk als aanvulling op de landelijke verdringingsreeks voor waterverdeling bij schaarste.
Acties/maatregelen:
- Per opgave zoeken we naar de meest effectieve vorm van samenwerking.
- Per opgave zoeken we samen met de waterschappen of innovatieve technieken, datagedreven werken, en/of nieuwe samenwerkingsvormen kunnen bijdragen om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken.
- We stellen samen met de waterschappen samenwerkingsovereenkomsten (SOK’s) op.