Internationale Samenwerking
Gebied Gelderland
Gelderland grenst aan de oostzijde aan Duitsland, zowel op het gebied van droogte, veiligheid tegen overstromingen en waterkwaliteit is er een onderlinge afhankelijkheid. Het Duitse waterbeleid is van invloed op de uitdagingen die wij in het waterbeheer in Gelderland hebben, en vice versa. Samen met de Nederlandse partners zetten we in op een goede relatie met onze Duitse buren. En op kennisuitwisseling, samenwerking en afstemming over ons beleid en maatregelen. De samenwerking geven we niet alleen vorm door bilaterale contacten, maar ook door deel te nemen aan samenwerkingsverbanden. Zo geven we invulling aan de samenwerking ten aanzien van waterveiligheid via de ‘Duits-Nederlandse werkgroep Hoogwater’ en voor het regionale watersysteem via de ‘Arbeitsgruppe Deltarhein’. We geven zo ook invulling aan de Europese Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR). Deze richtlijn verplicht de Europese landen de negatieve gevolgen van overstromingen te beperken en niet af te wentelen op de buurlanden. Voor de waterkwaliteit stemmen we eveneens af via de Arbeitsgruppe Deltarhein. Periodiek brengen we gezamenlijk de grensoverschrijdende opgave in beeld. Zo bevat het water dat vanuit Duitsland de grens overkomt vaak teveel nutriënten, boven de in Gelderland geldende norm, waardoor bij ons de KRW-doelen niet gehaald kunnen worden. Andersom zijn in Gelderland nog niet alle barrières voor de vismigratie opgelost, wat een effect heeft op het realiseren van de KRW-doelen in Duitsland. Doordat de opgave helder in beeld is gebracht, weten we ook aan beide zijden van de grens welke maatregelen nodig zijn en wanneer. Het behalen van onze Gelderse natuurdoelen is eveneens (mede) afhankelijk van de ontwikkelingen in het bovenstroomse in Duitsland gelegen stroomgebied van de regionale wateren. Voor de afstemming en samenwerking op met name het operationele waterbeheer van de grensoverschrijdende regionale wateren hebben we op basis van het Nederlands-Duits Grensverdrag jaarlijks een overleg van de Grenswatercommissie C en D en nemen we deel aan de Permanente Grenswatercommissie.
Met wie: Rijk, provincies, waterschappen en Duitse partners zoals Ministerium für Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz, Bezirksregierung, Wasserverbande en Deichverbände.
Rol:
- Partner: agenderen, mogelijk maken, verbinden, bijdragen aan kennisontwikkeling en samenwerking.
Acties/maatregelen:
- Invulling geven aan de grensoverschrijdende afstemming als onderdeel van de EU ROR en EU KRW.
- Uitwerking geven aan de gemeenschappelijke verklaring van de partijen in de ‘Duits-Nederlandse werkgroep Hoogwater’.
- Stimuleren van internationale afstemming en samenwerking door het organiseren van grensoverschrijdende werkbezoeken, conferenties of symposia.
- Invulling geven aan de afspraken uit het Duits-Nederlandse Grensverdrag (1960).