Voorwoord
Afgelopen zomer was ik bij een bijeenkomst in Dieren. Het restaurant, dat uitkeek op de rivier, had een prachtig panoramisch schilderij van de IJssel van vroeger. Wel drie meter lang. Hoe is de IJssel de afgelopen decennia veranderd, vroeg ik me af? En hoe zal deze nog verder veranderen gezien alle grote opgaven die op ons afkomen? Wat hebben wij als provincie te doen in dit gebied? De druk op de ruimte neemt ook rond de rivieren toe. Hoe zou de schilder de IJssel over pakweg 15 jaar schilderen? Dat panorama hebben we nu gemaakt voor de IJssel, en voor de Maas, de Waal en de Nederrijn-Lek. Het verhaal erachter leest u in deze rapportage: het Panorama Gelderse Rivieren.
Hoe de grote Gelderse rivieren er in de toekomst precies uit komen te zien, kunnen we met elkaar bepalen. Overheden, ondernemers, bewoners en maatschappelijke organisaties; we hebben er allemaal een rol in. De provincie Gelderland is één van de vele partijen. Wij hebben zelf ambities en opgaven die het rivierengebied raken, bijvoorbeeld op het gebied van een gezonde en veilige leefomgeving, vestigingsklimaat en biodiversiteit. We willen zoveel mogelijk samenhang aanbrengen tussen alle opgaven en daar samen met u aan werken, bijvoorbeeld in concrete gebiedsprocessen of projecten. Juist dan, is mijn overtuiging, kunnen we sneller tot uitvoering komen en zorgen voor een toekomstbestendig rivierengebied met hoge ruimtelijke kwaliteit.
In deze samenwerking vinden we het belangrijk om goed partnerschap te tonen. We willen duidelijk zijn over onze ambities, de rol die wij kunnen spelen en waar onze prioriteiten liggen. Het Panorama is ons handelingsperspectief; ons vertrekpunt om met u het gesprek aan te gaan. Wat zijn uw ambities, waar kunnen we samen optrekken en wat is er voor nodig om het te realiseren? Dat gesprek voeren we graag binnenkort. We hopen dat het Panorama u inspireert om samen te werken aan een toekomstbestendig en uniek Gelders rivierenlandschap.
Peter van ’t Hoog
Gedeputeerde Water