Brede welvaart COROP-regio Arnhem-Nijmegen
Met 764.138 inwoners is de regio Arnhem-Nijmegen de grootste regio van Gelderland. De regio bestaat uit 16 gemeenten: Nijmegen is de grootste met 187.049 inwoners, Rozendaal de kleinste met 1.831 inwoners.
Brede welvaart ‘hier en nu’ COROP-regio Arnhem-Nijmegen
Op het gebied van brede welvaart ‘hier en nu’ doet de COROP-regio Arnhem-Nijmegen het over het algemeen gemiddeld tot positief. Een goede score is zichtbaar op het thema materiële welvaart. Zowel het gemiddeld besteedbaar inkomen als het bruto binnenlands product (bbp) is de afgelopen jaren gestegen. Op het thema arbeid en vrije tijd ontwikkelt regio Arnhem-Nijmegen zich eveneens richting een stijging van de brede welvaart: op vijf van de zes indicatoren doet de regio het goed. Opvallend zijn vooral het hoge aandeel hbo- en wo-gediplomeerden (36%) en de relatief lage afstand tot het openbaar vervoer (300 meter). Ook bij het thema milieu is een positieve ontwikkeling zichtbaar op de indicator emissies van fijnstof naar lucht.
Aandachtspunten zijn er onder andere bij het thema wonen. Hoewel de afstand tot horeca of een andere uitgaansgelegenheid 1,3 kilometer is (gemiddeld 1,4 kilometer), is deze afstand de afgelopen jaren toegenomen. Een ander aandachtspunt is hoe inwoners hun gezondheid ervaren: 70% van de inwoners in de regio Arnhem-Nijmegen beoordeelt de eigen gezondheid als (zeer) goed, dit betekent een flinke afname ten opzichte van de meting ervoor (78%). Ook het vertrouwen in instituties is in de laatste meting (63%) fors afgenomen ten opzichte van de meting daarvoor (69%).
Brede welvaart ‘later’ COROP-regio Arnhem-Nijmegen
Bij brede welvaart ‘later’ is het beeld voor de regio Arnhem-Nijmegen gemiddeld tot positief. Zo valt in positieve zin het economisch kapitaal op. De gemiddelde schuld per huishouden is de laatste jaren afgenomen tot € 106.900 en is het laagst van de vier COROP-regio’s. En hoewel het gemiddelde vermogen per huishouden de afgelopen jaren is toegenomen, is dit met € 58.300 eveneens het laagst van de vier regio’s. Verder valt de positieve score bij natuurlijk kapitaal op: de hoeveelheid particuliere zonne-energie is de afgelopen jaren gestegen tot 960 watt per huishouden en de emissie van fijnstof naar lucht is afgenomen. Het aandeel hoogopgeleiden (menselijk kapitaal) is gestegen naar 36% van de beroepsbevolking, het hoogst van de vier Gelderse COROP-regio’s.
Aandachtspunten zijn een lichte stijging van de gemiddelde schuld per huishouden en de toename van het oppervlak bebouwd terrein. Dit is gestegen naar 17,7%, het hoogst van de vier regio’s. Ook de afname van de ervaren gezondheid komt bij het thema menselijk kapitaal terug.
