Over de handreiking
De handreiking Ruimte voor Collectieve Wooninitiatieven biedt handvatten voor gemeenten die aan de slag willen met burgers die zelf hun woningen en buurt willen bouwen. Deze handreiking is opgesteld door provincie Gelderland o.a. met inbreng van deelnemende gemeenten uit de challenge Mijn huis staat in Gelderland, de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) e.a.
Het is een organisch document en kan met jouw inbreng worden aangepast op nieuwe ontwikkelingen. Mail deze naar actieplanwonen@gelderland.nl o.v.v. Handreiking Ruimte voor collectieve wooninitiatieven. Aan deze handreiking kunnen geen rechten worden verleend.
De druk op de woningmarkt is groot en het aanbod sluit niet altijd aan bij wat mensen zoeken. Daarom kiezen Gelderse inwoners er steeds vaker voor om hun eigen wooninitiatief te starten. Samen gaan groepen het proces aan van aankoop of huur, (ver)bouwen en wonen. Dit kan in leegstaand vastgoed (zoals kantoren, scholen en boerderijen), op uitleglocaties en in bijzondere woonvormen (zoals tiny houses).
Provincie Gelderland helpt deze initiatiefnemers. We stimuleren collectieve wooninitiatieven via het Actieplan Wonen, de (inmiddels afgeronde) challenge Mijn huis staat in Gelderland en kennisbijeenkomsten om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Ook deze handreiking voor gemeenten hoort daarbij.
Saamhorigheid, betaalbaar wonen en een duurzame leefomgeving
Collectief wonen zorgt voor saamhorigheid en zorg voor elkaar, betaalbaar wonen en een duurzame woon- en leefomgeving. Daarom geven we ruimte aan vormen van collectief bouwen en wonen.
Initiatieven zijn er in alle soorten en maten: bijvoorbeeld jongeren die samen willen bouwen om betaalbaar te wonen in de regio van herkomst, ouderen die samen ouder willen worden en langer zelfstandig willen wonen, en groepen die duurzaam willen leven. En een mooie mix daarvan.
De wijze van organiseren, financieren en realiseren laten we vrij. Om een haalbaarheidssubsidie aan te vragen schrijven we voor dat een collectief wooninitiatief zich via een gang naar de notaris verenigd heeft. Deze kosten voor het opstellen van de statuten worden voor een deel met terugwerkende kracht gefinancierd als er een haalbaarheidssubsidie van provincie Gelderland wordt toegekend. Dit geldt ook voor procesbegeleiding ter voorbereiding van de subsidieaanvraag, waaronder het verkrijgen van twee intentieverklaringen (grond/pandeigenaar en desbetreffende gemeente). De organisatie van het initiatief kan in vele vormen, van een bouwvereniging die zich ontwikkelt in een vereniging van eigenaren met individuele kavels en een gezamenlijke ontmoetingsruimte, tot een woonvereniging waarbij alle leden mede-eigenaar zijn.
In de planontwikkeling zijn deze initiatieven niet wezenlijk anders van elkaar, maar in de financieringsvorm zijn er grote verschillen. In de haalbaarheidsfase dient er daarom aandacht te zijn welke organisatievorm en financieringsvorm het meest bij het initiatief past. Hiervoor is onafhankelijke expertise onontbeerlijk die deels wordt gesubsidieerd door provincie Gelderland.
5 stappen tot realisatie
Initiatiefnemers hebben gemeenten nodig om hun ideeën te kunnen waarmaken. Dit vraagt het een en ander van een gemeente als het gaat om beleid, geschikte locaties, vergunningen, toestemmingen en begeleiding. Met deze digitale handreiking willen we gemeenten op gang helpen, inzicht geven in het proces en praktische tips geven. In de volgende 5 stappen begeleidt de handreiking gemeenten:
Per stap geven we voorbeelden, tips en links naar handige documenten.
Meer informatie over:
- Actieplan Wonen
- Collectieve Wooninitiatieven
- de (afgeronde) challenge Mijn huis staat in Gelderland