6. Exploitatie
Exploitatie
- Samen met conceptaanbieder en opdrachtgever proces monitoren en evalueren
Monitoring en evaluatie
Nadat het project opgeleverd is, is monitoring en evaluatie van het gehele proces van belang. Dit kan onder andere door het bijhouden van actuele data bij die inzicht geven op de mate waarin het project conceptueel en circulair is en in hoeverre deze bijdraagt aan impact voor de gemeente. Goede data zijn van belang voor het verkrijgen van inzicht en het continue verbeteren van het proces en kwaliteit. De evaluatie van het project kun je het beste samen met alle betrokken doen. In ieder geval is het handig om hierbij de conceptaanbieder te betrekken. Het levert input op voor voortdurende verbetering van zowel de concepten, maar geeft je ook feedback op de verbetering van je eigen voorbereiding (inkooptraject).
Kennisdeling
- Kennis delen over proces en kwaliteit binnen de eigen organisatie, met andere ontwikkelaars, woningcorporaties en collectieven
Nadat het project opgeleverd is, is kennisdeling van het gehele proces van belang. Naast VNG voor gemeenten, Aedes voor woningcorporaties en Cirkelsteden of – regio’s voor alle opdrachtgevers, is de ‘City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen’ een belangrijk platform om kennis te delen. Deze City Deal is een netwerk op initiatief van meerdere ministeries met provincies, gemeenten, Aedes en marktpartijen. Hoofdthema’s zijn industrialisatie, biobased bouwen en circulaire verdienmodellen. Via de provincie Gelderland kunnen ervaringen met projecten in het netwerk van de City Deal gedeeld worden.
De provincie Gelderland biedt Gelderse gemeenten een training aan over het Opdrachtgeverschap voor circulaire woningconcepten. Een bezoek aan een circulaire conceptbouwer- en project is hier onderdeel van. Meer info: zie contact
Voorbeelden:
In de City Deals werken gemeenten, Rijk, private partijen, kennisinstellingen en andere organisaties in gelijkwaardigheid samen aan innovatieve oplossingen voor complexe stedelijke opgaven. Binnen de City Deal Circulaire Woningconcepten wordt er kennis gedeeld over het proces en ervaringen over Circulaire Woningconcepten. De City Deal richt zich op drie inhoudelijke werklijnen: biobased bouwen, conceptueel en industrieel bouwen en als laatste werklijn waarderings- en financieringsmodellen.
Kennisbank Netwerk Conceptueel bouwen
In de kennisbank van het Netwerk Conceptueel bouwen staat veel informatie over conceptueel bouwen. Daarnaast wordt er vanuit het Netwerk diverse trainingen en content gegeven. De focus is nog wel conceptueel bouwen, maar er komt steeds meer aandacht voor de combinatie met circulair bouwen.
Kijkjes in de keuken
Het Netwerk Conceptueel Bouwen organiseert regelmatig kijkjes in de keuken bij conceptaanbieders die lid zijn van het netwerk. Om hiermee de deuren open te stellen voor stakeholders in de bouwketen op bezoek te gaan en in gesprek te gaan met de aanbieders en de toeleverende industrie. Elkaar kennen en verbinden is van belang. Wat is het aanbod, en zijn de mogelijkheden. Welke strategische vraagstukken hebben beide, en welke stap kunnen ze samen zetten om conceptueel in te gaan kopen?
Onderhoud
- Afhankelijk van de overeenkomst voert de ontwikkelaar of de opdrachtgever het onderhoud uit. Hierbij rekening houden met de unieke eigenschappen zoals deze in de overeenkomst zijn afgesloten bijvoorbeeld voor wat betreft de losmaakbaarheid, herkomst materialen, toekomstwaarde materialen, indelingsflexibiliteit, percentage drinkwaterverbruik, percentage regen- en grijswatergebruik
Nadat een circulair en conceptueel project opgeleverd is, start het traject van onderhoud. De vraag is wie het onderhoud het beste kan uitvoeren, de woningcorporatie, de conceptaanbieder of de keten- en contractpartners van de woningcorporaties. Bij de uitvraag zul je al moeten bepalen waar de voorkeur naar uitgaat. Door het onderhoud bij de conceptaanbieder neer te leggen, leg je hier ook de verantwoordelijkheid neer voor het onderhoud en de kwaliteit hiervan. Door alle materialen digitaal vast te leggen is het voor zowel de woningcorporatie als conceptaanbieder eenvoudig om per concept specifiek onderhoud uit te voeren.