
Natuurlijk kapitaal
Natuurlijk kapitaal
Natuurlijk kapitaal betreft niet alleen grondstoffenvoorraden (voor Nederland vooral fossiele energiedragers zoals aardolie en aardgas), maar ook de kwaliteit van natuur en milieu. Hiervoor kijken we naar 7 indicatoren:
- Particuliere zonne-energie
- Natuur- en bosgebieden
- Bebouwd terrein
- Emissies van fijnstof naar lucht
- Fosfaatuitscheiding landbouw
- Groen-blauwe ruimte
- Stikstofuitscheiding landbouw
Particuliere zonne-energie
Steeds meer particuliere zonne-energie, regionaal verschillen
Het aantal watt aan particuliere zonne-energie neemt in Gelderland de afgelopen jaren gestaag toe, tot gemiddeld 1.140 watt per woning in 2022. Ter vergelijking: in Nederland is dit gemiddeld 950 watt.
Binnen Gelderland is regio Zuidwest-Gelderland de koploper met 1.430 watt, Arnhem-Nijmegen blijft wat achter met gemiddeld 960 watt per woning.
Natuur- en bosgebieden
Hoogste aandeel natuur- en bosgebied, regionaal grote verschillen
Gemiddeld heeft Gelderland in 2017 het hoogste aandeel natuur- en bosgebied van alle provincies: 23,4%. Terwijl dit gemiddeld in heel Nederland 14,9% is.
Vooral in de regio Veluwe is dit aandeel met 42,7% bijzonder hoog: het één na hoogst van alle regio’s in Nederland. Zuidwest-Gelderland blijft daarentegen met 4,3% flink achter.
Bebouwd terrein
Bijna een tiende van Gelderland is bebouwd
In 2017 is gemiddeld 9,8% van Gelderland bebouwd. Dit is iets minder dan gemiddeld in Nederland (11%). Het aandeel neemt in de loop der jaren, zowel in Nederland als Gelderland, licht toe.
In de Achterhoek is het aandeel bebouwd met 6,6% het laagst van Gelderland, in de regio Arnhem-Nijmegen is dit met 17,7% ruim 2,5 keer zo hoog.
Emissies van fijnstof naar lucht
Emissie fijnstof lager dan gemiddeld, wel grote verschillen
In 2021 is de emissie van fijnstof naar lucht in Gelderland gemiddeld 400 kg/km2. Dit is iets lager dan gemiddeld.
Er is sprake van flinke regionale verschillen. Zo is de emissie in de Achterhoek het laagst met gemiddeld 300 kg/km2 en het hoogst in Arnhem-Nijmegen met meer dan het dubbele (700 kg/km2).
Fosfaatuitscheiding landbouw
Fosfaatuitscheiding hoger dan gemiddeld
In 2021 is de gemiddelde uitgescheiden hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest in Gelderland 113 kilo per hectare. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland (82 kilo).
Er zijn geen cijfers voor de COROP-regio’s beschikbaar.
Groen-blauwe ruimte
876 m2 groen-blauwe ruimte
In 2021 is het oppervlak aan groene en/of natuurlijke gebieden in Gelderland 876 m2 per inwoner. Gelderland staat hiermee op de 6e plek van alle provincies.
Vooral in de Veluwe is dit oppervlak hoog: 1.352 m2 per inwoner. In de regio Arnhem-Nijmegen ligt dit met 498 m2 per inwoner veel lager.
Stikstofuitscheiding landbouw
Stikstofuitscheiding hoger dan gemiddeld
In 2021 wordt er in Gelderland gemiddeld 303 kilo stikstof in dierlijke mest uitgescheiden per hectare. Dit is meer dan het Nederlands gemiddelde van 226 kilo per hectare.
Er zijn geen cijfers voor de COROP-regio’s beschikbaar.