Arbeid en vrije tijd
Arbeid en vrije tijd
Welvaart hangt voor veel mensen sterk af van het hebben van passend en betaald werk. Maar ook vrije tijd heeft veel invloed op de levenskwaliteit die mensen ervaren. Werk en vrije tijd moeten dan ook in balans zijn. Om dit te onderzoeken kijken we naar 6 indicatoren:
- Netto arbeidsparticipatie
- Bruto arbeidsparticipatie
- Hoogopgeleide bevolking
- Werkloosheid
- Vacaturegraad
- Afstand tot openbaar vervoer (OV)
Netto arbeidsparticipatie
Hoog aandeel inwoners dat werkt
Met 72,9% heeft Gelderland in 2022 een hoge netto arbeidsparticipatie. Slechts 3 provincies doen het beter. Sinds 2014 neemt de participatiegraad in zowel Gelderland als in Nederland toe.
De participatiegraad is in de regio’s Zuidwest-Gelderland (74,1%) en Veluwe (73,9%) hoger dan in de andere 2 Gelderse regio’s.
Bruto arbeidsparticipatie
Hoog aandeel inwoners dat werkt óf direct beschikbaar is voor werk
De bruto arbeidsparticipatie in Gelderland is in 2022 gestegen naar 75,4%. Dit is hoger dan het Nederlands gemiddelde van 74,8%.
In de regio’s Zuidwest-Gelderland en Veluwe ligt de participatiegraad zelfs boven de 76%. In de andere 2 regio’s ligt dit aandeel iets lager.
Hoogopgeleide bevolking
Bijna een derde hoogopgeleid, grote verschillen tussen regio’s
Sinds 2013 stijgt het aandeel Hbo- en wo-gediplomeerden in Gelderland van 26% naar 31% in 2022.
Vooral in de regio Arnhem-Nijmegen is het aandeel hoogopgeleiden met 36% hoog, in Zuidwest-Gelderland (25%) en de Achterhoek (26%) ligt dit aandeel duidelijk lager.
Werkloosheid
Werkloosheidspercentage laag met 3,3%
Het werkloosheidspercentage in Gelderland ligt al jaren onder het Nederlands gemiddelde en daalt in 2022 naar 3,3%.
In 3 van de 4 Gelderse regio’s ligt dit percentage zelfs nog lager, alleen in de regio Arnhem-Nijmegen ligt het werkloosheidspercentage met 3,7% hoger.
Vacaturegraad
Vacaturegraad neemt toe
In 2022 is de vacaturegraad in Gelderland toegenomen tot 47 openstaande vacatures per 1.000 banen. Dit is iets onder het Nederlands gemiddelde van 48 openstaande vacatures.
Er zijn geen cijfers voor de COROP-regio’s beschikbaar.
Afstand tot openbaar vervoer (OV)
Gemiddeld 500 meter tot een OV-halte
In Gelderland is de gemiddelde afstand tot een OV-halte 500 meter. Dit is al jaren hetzelfde en ligt iets boven het Nederlands gemiddelde van 400 meter.
Regionaal zijn de verschillen groot: van 300 meter in de regio Arnhem-Nijmegen tot 700 meter in de Achterhoek.