Beleid bepalen
Stap 1 - Beleid bepalen
Woonvisies
Leg je beleid vast in de woonvisie van de gemeente, en neem particulier opdrachtgeverschap bijvoorbeeld ook op in het woningbouwprogramma, in bestemmingsplannen en (prestatie)afspraken met partijen. Kijk ook verder naar bijvoorbeeld het gemeentelijk (maatschappelijk) grondbeleid. Particulier opdrachtgeverschap vind je in het Besluit Ruimtelijke Ordening omschreven in art. 1.1.1 lid 1f en art. 3.1.2.lid 1.
Beleid kan pas concreet worden als er opvolging en werkwijzen aan gekoppeld worden. Een fijne manier is om diverse afdelingen samen een workshop van de RVO te laten doorlopen om vanuit de toelichting op een ontwikkelproces door collectieve wooninitiatieven, te bezien wat deze werkwijze voor de verschillende afdelingen en diensten betekent. En waarin het nu wezenlijk verschilt van werken met een professionele ontwikkelaar. Zo kijk je bij elkaar ‘over de schutting’ en worden de processtappen van het collectieve wooninitiatief, vaak een ontwikkelvereniging, maar ook van de eigen collega’s duidelijker.
Wees vooral duidelijk in wat je als gemeente doet en waar het initiatief verantwoordelijk voor is. De leden van de vereniging moeten de opdrachtgeverrol oppakken en dat doen ze niet als de gemeente telkens klaar staat om zaken voor hen uit te zoeken of op te lossen. Leg die rollen en verantwoordelijkheden vast in een ontwikkelovereenkomst en vereis dat het initiatief zich in het hele proces laat begeleiden door een professional die de taal van bewoners maar ook van gemeenten spreekt.
- Veel Gelderse gemeenten hebben al collectieve wooninitiatieven in hun woonvisie opgenomen, zoals gemeente Nunspeet (met CPO-beleid en zelfs een eigen subsidieregeling).
- Gemeente Wijchen heeft collectieve woonvormen opgenomen in het Coalitieakkoord 2022-2026 m.n. in de kleine kernen.
- En gemeente Nijmegen stelt in haar coalitieakkoord 2022-2026 geld beschikbaar voor gezamenlijk wonen, waaronder CPO. Dit geld wordt o.a. besteed aan het verbeteren van de informatievoorziening zoals een eerste aanspreekpunt en spreekuur, een informatiemarkt op 18 maart 2023 en extra begeleiding door een stedenbouwkundige.
- Daarnaast hebben enkele gemeenten apart beleid voor collectieve wooninitiatieven bepaald en daarin vastgelegd hoe ze meer ruimte creëren voor collectieve woonvormen. Zoals de gemeente Westbetuwe.
Tips
In het overzichtelijke particuliere manifest Ruimte voor collectief wonen vind je concrete suggesties wat je kunt opnemen in gemeentelijk beleid.
- Leg een streefpercentage vast
- Zet de Crisis- en herstelwet in
- Sta flexibele en tijdelijke bouw toe
- Maak meerdere huishoudens op één kavel mogelijk
- Sluit aan op actuele behoeften en ontwikkelingen
- Help vernieuwende vormen van wonen en zorg realiseren
- Zorg voor één aanspreekpunt binnen de gemeente
- Wees realistisch naar wooninitiatieven over hoelang het kan duren
- Zorg voor duidelijkheid in rollen, planning, kosten en risico’s
- Prestatieafspraken