4. Vergunningen
Vergunning en kwaliteitsborging
- In de omgevingsvergunning circulaire woningconcepten opnemen als doelstelling
- Toetsen aan doelstelling circulaire woningconcepten zoals opgenomen in de omgevingsvisie
- Specifieke circulaire woningconcepten reactief in plaats van proactief toetsen
- Alleen toetsen op locatiespecifieke eisen. Circulaire woningconcepten hoeven maar 1-malig getoetst te worden
Op dit moment kennen bouwprojecten lange proceduretijden, onder meer als gevolg van het goedkeuren van bestemmingsplannen. Daarnaast moet ieder project zijn eigen bouwvergunning aanvragen en eigen kwaliteitscontrole laten uitvoeren. Eenzelfde concept moet op iedere locatie waar deze is gerealiseerd, opnieuw bouwkundig worden gekeurd. Vanuit de klassieke bouw was deze opzet logisch; bij meer industriële productie kan de kwaliteit fabrieksmatig beter worden geborgd. Bij toetsing van de kwaliteit in de fabriek is er dan ook minder toetsing op de bouwplaats nodig. Door in de omgevingsvergunning Circulaire Woningconcepten op te nemen hoef je bij de vergunningverlening alleen te toetsen aan deze doelstellingen. Inschattingen zijn dat de gemiddelde proceduretijd zo kan verkorten van zo’n 8-10 jaar (klassieke bouw) naar zo’n 3-5 jaar (conceptuele bouw).
Vanaf 1 januari 2023 wordt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. De wet wordt gefaseerd ingevoerd en wordt in 2022 gestart met bouwwerken die vallen in de klasse van onder andere grondgebonden nieuwbouwwoningen. Daar waar voorheen een vergunning voor het bouwen nodig was wordt nu als gevolg van de Wkb, een kwaliteitsborger ingeschakeld.
- Op dit moment is een algemene keuring in ontwikkeling voor concepten, waarbij het concept slechts eenmalig getoetst hoeft te worden en dat gemeenten daarna uitsluitend een controle uitvoeren op locatie specifieke eisen.
- In de gemeente Rotterdam wordt gewerkt aan een traject waarin een “vergunning in één dag” mogelijk wordt. Als een concept bijvoorbeeld eenmaal is goedgekeurd, blijft de goedkeuring voor dat concept bestaan.
- Ook het Ministerie BZK onderzoekt samen met het Netwerk Conceptueel Bouwen de mogelijkheden voor een “vergunning in 1 dag”. De TUDelft onderzoekt hun vergunbaar de bestaande woningconcepten zijn.
Bron: Melding en indieningsvereisten Wkb (Stuurgroep Kwaliteitsborging)
Kwaliteitsborging van industriële bouwconcepten
Vanaf juli 2022 wordt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. De wet wordt gefaseerd ingevoerd en wordt in 2022 gestart met bouwwerken die vallen in de klasse van onder andere grondgebonden nieuwbouwwoningen. Daar waar voorheen een vergunning voor het bouwen nodig was wordt nu als gevolg van de Wkb, een kwaliteitsborger ingeschakeld. Erkende kwaliteitsverklaringen/certificaten zijn een beproefde en efficiënte manier om kwaliteit van gestandaardiseerde producten en processen vast te leggen. Door deze binnen de Wkb te gebruiken worden de voordelen van standaardisatie bij woningconcepten ook bij de vergunningen en de toepassing van de Wkb zichtbaar. Om te komen van procesmatige kwaliteitsborging naar gecertificeerde kwaliteitsborging zijn drie stappen nodig:
Stap 1: Standaard ontwerp
- Toetsing van ontwerp(proces) aan relevante artikelen Bouwbesluit 2012 (Bbl onder Omgevingswet)
- Bewijs dat bouwwerk (incl variaties), indien goed gebouwd, voldoet aan Bouwbesluit
Stap 2: Standaard fabricage van de onderdelen
- Beoordeling tijdens lopende werkzaamheden in fabriek/werkplaats of certificaataanvrager
- producten voldoen continue aan de specificaties in Bouwbesluit
- kwaliteit van prefabricage proces voldoet aan intern kwaliteitsbewaking (KB) systeem
- Bouwonderdelen of –processen waarvoor bouwbedrijf met certificaten/kwaliteitsverklaringen kan aantonen dat kwaliteit geborgd is, worden niet opnieuw beoordeeld.
- Certificatie instelling controleert jaarlijks steekproefsgewijs de productie middels (on)aangekondigde audits
- Steekproeffrequentie bepaald door mate van standaardisatie van prefab processen en aantal bouwprojecten dat jaarlijks wordt uitgevoerd
Stap 3: Standaard montage op de bouw
- Beoordeling tijdens lopende werkzaamheden op bouwplaats of certificaat aanvrager
- extern montagebedrijf laat zich certificeren
- borging kwaliteit van (gecertificeerde) externe montageploeg in intern kwaliteitsbewaking systeem.
- Bouwers die montage uitbesteden, blijven zelf verantwoordelijk voor eindresultaat
- onderdelen worden gemonteerd conform specificaties in Bouwbesluit/aansluitdocument
- kwaliteit van montage proces voldoet aan intern kwaliteit bewaking systeem
- Certificatie instelling (KIW) controleert jaarlijks steekproefsgewijs de montage middels (on)aangekondigde audit
- steekproeffrequentie bepaald door mate van standaardisatie van montage processen en aantal bouwprojecten dat jaarlijks wordt uitgevoerd.
Bron: Webinar Wet kwaliteits borging Erik Schot- directeur Plan Garant
Monitoring Wet Kwaliteitsborging
Er moet goed gemonitord worden wat de impact is van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging, Enerzijds is de verwachting dat de kwaliteitsborging bij industriële woningconcepten sterk vereenvoudigt, omdat partijen door goede toetsing van een industrieel product en de daarvoor benodigde processen direct voor veel woningen hun akkoord kunnen geven. Anderzijds is onduidelijk in hoeverre toetsende partijen voorzichter zijn met hun goedkeuring vanwege eventuele nieuwe, technische risico’s die het gevolg zijn van industriële productie.