Samenwerkingsstijl

Op deze pagina direct naar:

> Woordmerk
> Kleuren
> Stramien/witte strook
> Typografie
> Formaten
> Papier en afwerking
> Fotografie
> Afbeeldingen

Op deze pagina vind je informatie wanneer er - bij een samenwerkingsproject - geen stijl derden is maar wij wel faciliteren met ontwerp; samenwerkingsstijl.

De samenwerkingsstijl is grotendeels gebaseerd op de huisstijl maar kenmerkende stijlelementen zoals het logo, de kleurenbalk en het contentelement worden weggelaten. In de samenwerkingsstijl zijn we consequent in het afzenderschap; er is een woordmerk (geen logo) en duidelijke richtlijnen over het vermelden van de partners. Verder zijn er in fotografie, illustratie en kleurkeuze juist meer vrijheden.

De samenwerkingsstijl leunt in praktische zin, zoveel mogelijk op de uitgangspunten van de huisstijl. Dit zorgt ervoor dat deze stijl snel en doelmatig is in te zetten. In principe staan we geen afwijkende keuzes toe. Zo beperken we het beheer en de kosten die individuele keuzes met zich mee brengen. Als je toch - met goede redenen - wilt afwijken, dan komen de kosten voor het ontwerp en/of productie ten laste van het programma- of projectbudget.

Heb je vragen of twijfels over het juiste gebruik? Neem dan altijd contact op met de Servicedesk Bedrijfsvoering via servicedesk_bedrijfsvoering@gelderland.nl of 026 359 80 08.

Er is ook een afwegingskader huisstijl als je twijfelt welke stijl van toepassing is.

> Klik hier voor het afwegingskader verschillende stijlen

> Naar huisstijl
> Naar stijl derden

Woordmerk

In de samenwerkingsstijl wordt de naam van het project het woordmerk. Dit woordmerk staat rechtslijnend en in principe verticaal optisch gecentreerd in de witte strook onderaan het ontwerp. Het woordmerk wordt opgemaakt met het huisstijllettertype en in de kleur Boodschapblauw. In het woordmerk mag je spelen met de gewichten van het lettertype om accenten aan te brengen.

^ Naar boven

In veel digitale middelen passen we onderaan geen witte strook met een woordmerk toe. Afhankelijk van de technische mogelijkheden komt het woordmerk bovenin het ontwerp terug.

Afzenderschap

In de samenwerkingsstijl heb je altijd te maken met meerdere partijen die afzender zijn en vaak willen deze partijen met logo vermeld worden. Deze logo’s staan bij elkaar met een omschrijving van de samenwerking. De plek waar dit vermeld staat is afhankelijk van het middel:

  • Heeft het middel een voor- en achterzijde (bv. brochure)? Dan staan deze gegevens op de achterzijde van het middel.
  • Heeft het middel geen achterzijde (bv. poster)? Dan staan deze gegevens gecombineerd met het woordmerk in de witte strook.
  • Is het een digitaal middel (bv. nieuwsbrief of een uitnodiging in Momice)? Dan staan deze gegevens in een apart wit veld boven de footer vermeld (nooit in de footer).

De omschrijving van de samenwerking bestaat uit de zin ‘[Naam project] is een samenwerkingsverband van:’ gevolgd door de logo’s van de samenwerkende partijen. Het logo van de provincie staat altijd rechts. Als er teveel samenwerkende partijen zijn dan worden de logo’s weggelaten en worden de namen van de samenwerkende partijen opgenomen in de omschrijving. De zin is dan bijvoorbeeld als volgt: ‘[Naam project] is een samenwerkingsverband van provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Het Kadaster, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de gemeenten Lingewaard en Nijmegen’.

Wanneer zijn er teveel samenwerkende partijen om de logo’s te laten zien? Dat verschilt per middel. Per communicatiemiddel is vastgelegd hoeveel logo’s kunnen worden opgenomen. Grofweg zijn dit 3 tot 5 logo’s per middel. Dit is inclusief het logo van provincie Gelderland.

Voor veel ontwerpen is de plek van het afzenderschap al vastgelegd in basisdocumenten.

Achterzijde brochure met logo’s

Achterzijde brochure zonder logo’s

Poster met logo’s in de witte strook

Digitale nieuwsbrief met wit veld boven de footer


Kleuren

Je gebruikt de richtlijn voor kleurgebruik uit de huisstijl met de volgende aanvullingen:

  • Je gebruikt de kleuren uit set 1 niet omdat er in deze stijl geen kleurenbalk is.
  • Je gebruikt de kleur Content-element Lime uit set 2 niet omdat er in deze stijl geen content-element is.
  • Het woordmerk heeft altijd de kleur Boodschapblauw.
  • In illustraties en beeldmateriaal heb je meer vrijheid in kleurgebruik. Je mag daarvoor ook nieuwe kleuren toevoegen.
  • Je zet in principe de typografie in de kleur boodschapblauw op een witte achtergrond. Kaderteksten zijn vanwege de toegankelijkheid, altijd wit op een boodschapblauwe ondergrond of andersom.

> Klik hier voor alle specificaties rondom kleuren

^ Naar boven

Stramien/witte strook

Stramien

Je gebruikt de richtlijn voor stramien uit de huisstijl met de volgende aanvullingen:

  • Veel middelen bestaan al in de huisstijl. Voor een dergelijk middel in de samenwerkingsstijl gebruik je hetzelfde stramien maar laat je het logo, de kleurenbalk en het contentelement weg.
  • Bestaat het middel niet in de huisstijl dan maak je het stramien toch op alsof het in de huisstijl is en gebruik je de kleurenbalk om tot de maatvoering van het stramien te komen.

> Klik hier voor alle specificaties rondom het stramien

Witte strook

Niet alle middelen maken gebruik van een witte strook onderaan het ontwerpvlak. In veel digitale middelen passen we geen witte strook toe omdat het je het ontwerpvlak niet als geheel ziet (bijvorbeeld de footer van een website). Afhankelijk van de technische mogelijkheden komt het woordmerk (zonder witte strook) bovenin het ontwerp terug.

In middelen waar je het ontwerpvlak wel als geheel ziet maak je gebruik van een witte strook onderaan het ontwerpvlak. De hoogte van het vlak variërt per ontwerp. Je volgt de volgende stappen om tot de vlakverdeling te komen:

Stap 1

Verdeel de hoogte van het ontwerpvlak in gelijken delen. Voor staande ontwerpen in minstens 5 gelijke delen, in liggende ontwerpen in minstens 3 gelijke delen. De bovenste delen vormen samen één vlak voor een afbeelding, illustratie of kleurvlak. Het onderste deel blijft wit.

Stap 2

Daarna stem je - in detail - de maatvoering van de vlakken af op het onderliggende stramien.

Voor veel ontwerpen – zoals een brochure, nota, poster, video of klikbare pdf – is de verdeling van de vlakken al vastgelegd in basisdocumenten.

^ Naar boven

Typografie

Je gebruikt de richtlijn voor typografie uit de huisstijl.

> Klik hier voor alle specificaties rondom typografie

^ Naar boven

Formaten

Je gebruikt de richtlijn voor formaten uit de huisstijl.

> Klik hier voor alle specificaties rondom formaten voor drukwerk

^ Naar boven

Papier en afwerking

Je gebruikt de richtlijn voor papier en afwerking uit de huisstijl.

> Klik hier voor alle specificaties rondom papier en afwerking

^ Naar boven

Fotografie

In de samenwerkingsstijl mag je een eigen stijl van fotografie kiezen (afwijkend van de huisstijl). Wel handhaaf je de volgende regels:

  • Beelden zijn een afspiegeling van de diverse/inclusieve samenleving waarin we leven. Denk daarbij aan het fotograferen van verschillende culturele, sociale en etnische achtergronden (LHBTIQ+).
  • Je volgt de richtlijnen voor het portretrecht en het gebruikersrecht. Deze kun je teruglezen in de specificaties rondom fotografie van de huisstijl.
  • Bij voorkeur wordt fotografie in samenwerkingsstijl niet opgenomen in de beeldbank. Als je dit fotomateriaal toch in de beeldenbank wilt opnemen, dan vermeld je expliciet dat dit in een afwijkende stijl is en dat dit fotomateriaal alleen voor een specifiek project of doel gebruikt mag worden.
^ Naar boven

Afbeeldingen

Tekst volgt nog.

^ Naar boven