Communicatiekanalen
Bijeenkomsten
We kennen diverse soorten bijeenkomsten. Vaak zijn bijeenkomsten gericht op uitwisselen van kennis of informatie. Voor collega’s onderling, vakgenoten of bestuurders. We organiseren ook vanuit projecten diverse informatiebijeenkomsten voor inwoners. Bijvoorbeeld rond de aanleg van een windpark of rotonde.
Bijeenkomsten vergen vaak veel voorbereiding en organisatie. Begin dus op tijd. Het is een samenspel van projectleiders, communicatieadviseurs, ondersteuners, omgevingsmanagers en soms ook externe bureaus of andere partijen. We hebben hier draaiboeken voor.
Voor bijeenkomsten voor inwoners is de regel dat je ervoor zorgt dat er zowel fysiek als digitaal mogelijkheden zijn. Dat kan bijvoorbeeld via hybride bijeenkomsten of 2 aparte momenten. Zo maken we het makkelijker om onze inwoners te betrekken en hen te informeren en waar het kan mee te laten denken.
Evenementen
Een evenement is een speciale, tijd- en plaatsgebonden gebeurtenis die vaak grootschalig en eenmalig is. Soms is het juist jaarlijks terugkerend, zoals de nieuwjaarsreceptie voor relaties en de Dag van Gelderland.
Voor het organiseren van evenementen hebben we een speciaal adviesteam dat je kunt bereiken via evenementen@gelderland.nl. In de meeste gevallen moet het evenement vanuit je project of programma betaald worden.
Narrowcasting
Narrowcasting is een Engelse term voor een ‘uitzending’ gericht op een specifieke doelgroep en in een bepaalde ruimte. Het is het tegenovergestelde van broadcasting, dat niet plaatsgebonden is en waarmee een groot publiek wordt bereikt. Wij gebruiken narrowcasting in onze interne communicatie. Via een netwerk van televisieschermen in het Huis der Provincie kunnen we nieuwsberichten lezen. Je kunt dit middel ook inzetten in de externe communicatie. Bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden of een ander specifiek doel.
Sociale media
We hebben provinciale accounts voor X, LinkedIn, Instagram, Facebook en YouTube. Op deze kanalen is aan de avatar (gebruikersafbeelding) en huisstijl te zien dat het kanalen van provincie Gelderland zijn. Onze toon en stem zijn ook hier van toepassing. Waar nodig passen we die enigszins aan aan wat gebruikelijk is op dat specifieke kanaal.
> Klik hier voor meer informatie over Sociale media en jij
X
Belangrijke kenmerken van X zijn dat het interactief is, laagdrempelig en snel. Op X maken we gebruik van hashtags, beeld en korte teksten.
> Klik hier voor meer informatie hoe je X inzet
De belangrijkste kenmerken van Instagram zijn: beleving, laagdrempelig, interactief, actueel en snel, er zijn regionale contentmakers en we gebruiken hashtags.
> Klik hier voor meer informatie hoe je Instagram inzet
Facebook kenmerkt zich doordat het interactief is, laagdrempelig, actueel en snel. Er is een goede mogelijkheid om boodschappen naar verschillende doelgroepen te sturen, het is relatief goedkoop om hier te adverteren. Er zijn ook groepen die iets gemeenschappelijks hebben en zich al geformeerd hebben. Het is geschikt voor campagnes.
> Klik hier voor meer informatie hoe je Facebook inzet
Kenmerken van LinkedIn zijn dat het actueel en snel is en goede segmentatie mogelijk is. Het is goed toepasbaar voor werving van personeel of het profiel van de organisatie als werkgever. Goede voorbeelden kunnen hier gedeeld worden. En we kunnen hashtags gebruiken.
> Klik hier voor meer informatie hoe je LinkedIn inzet
YouTube
YouTube kenmerkt zich doordat het vooral video is, mensen zich op een kanaal kunnen abonneren, er een relatief lange kijktijd kan zijn, en de mogelijkheid om te adverteren.
> Klik hier voor meer informatie hoe je YouTube inzet
Studio
We hebben in het HdP een studio, waar we online evenementen en livestreams kunnen maken en uitzenden. De studio is onder andere voorzien van camera’s, lampen, een presentatietafel, microfoons en een regiecentrum. Voor het maken van uitzendingen is een team van collega’s beschikbaar.
Overweeg je een uitzending te (laten) maken, neem dan contact op met de collega’s van het evenemententeam via evenementen@gelderland.nl. Zij adviseren of en hoe je dit kanaal kunt inzetten en of het bij het doel van je evenement past.
> Klik hier voor meer informatie over gebruik en richtlijnen van de studio
Website provincie Gelderland
Het belangrijkste communicatiemiddel dat we hebben is het persoonlijke gesprek. Dat is de basis voor alle communicatie. Onze website gelderland.nl is een goede tweede. Het is het hart van onze digitale communicatie. We gebruiken deze in al onze communicatie. Om nieuws te ontsluiten, subsidies aan te kunnen vragen, te informeren over besluiten van GS, en ook Provinciale Staten zijn via de website te vinden.
Doelgroep van de website
We kennen geen specifieke doelgroep voor de website. Alle informatie en interactie moet voor iedereen gemakkelijk vindbaar en toegankelijk zijn.
Uitgangspunten van de website
De website is een toptakensite plus. Met toptaken bedoelen we dat de onderwerpen waar de meeste vraag naar is het uitgangspunt zijn. De vraag en de behoefte van de bezoeker en de vindbaarheid staan voorop. We zorgen ervoor dat de bezoeker snel en gemakkelijk kan vinden en doen waar hij voor komt. De plus is de informatie op onze website waar misschien minder vraag naar is, maar die te maken heeft met onze wettelijke verplichting om informatie te ontsluiten. En informatie of nieuws dat eraan bijdraagt dat mensen ons beter leren kennen en herkennen.
Samenwerken voor de website
De informatie op gelderland.nl wordt bijgehouden door het onlineteam. Op elke pagina van de website zie je na inloggen via www.gelderland.nl/login (met je provinciale account) onderaan de webpagina een blokje ‘Interne informatie’. Hierin staat de naam van de persoon in de organisatie die over de informatie op de pagina gaat en eventuele aanvullende informatie die van belang is voor het beantwoorden van veel gestelde vragen. Wil je iets laten wijzigen? Dan doe je dat via de persoon die over de pagina gaat. Gaat het om nieuwe informatie? Neem contact op met je communicatieadviseur of het onlineteam. Het Provincieloket beheert de inhoud van de interne informatie.