Stiltegebieden
Landelijk kader
Op grond van de Wet milieubeheer zijn Provinciale Staten verplicht om milieubeschermingsgebieden voor stilte (stiltegebieden) en de bescherming daarvan aan te wijzen in de provinciale milieuverordening (Omgevingsverordening)
Provinciaal beleid
In onze provincie wordt in een aantal gebieden de stilte beschermd. Hiermee wordt voldaan aan onze wettelijke taak en invulling gegeven aan de uitgangspunten van de Omgevingsvisie. We maken onderscheid in stiltegebieden en stiltebeleidsgebieden. We hebben acht stiltegebieden. In deze stiltegebieden zijn gedragsregels van toepassing die zijn opgenomen in de Omgevingsverordening.
In de vijf stiltebeleidsgebieden die Gelderland heeft, geldt ruimtelijk beleid voor stilte.
Actualisatie Gelders stiltebeleid
In 2014 was het plan stiltegebieden en stiltebeleidsgebieden af te schaffen. Naar aanleiding van een amendement voor behoud van de stilte(beleids)gebieden heeft PS er voor gekozen deze gebieden ongewijzigd in stand te houden. Echter, bij de uitvoering van het stiltebeleid lopen we in de praktijk tegen een aantal problemen aan. Zo zijn voor de stiltegebieden beschreven gedragsregels in de Omgevingsverordening onduidelijk en lastig te handhaven. De functie van stiltebeleidsgebieden is niet helder en het is onduidelijk wat er ruimtelijk wel of niet mag.
We voeren in 2019 een evaluatie en actualisatie uit van het provinciale stiltebeleid. Deze is in 2018 gestart. Bij deze evaluatie en actualisatie kijken wij hoe wij de stilte in Gelderland het beste kunnen beschermen in relatie tot omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Hierbij betrekken wij diverse disciplines zoals natuur, landschap, recreatie en toerisme. Bovendien werken we samen met diverse (externe) partners, zoals gemeenten. De centrale vraag is ‘hoe wil de provincie stilte beschermen’.
We verwachten de evaluatie en actualisatie in de loop van 2019 af te ronden. Aansluitend besluiten wij op welke wijze wij de stilte in Gelderland gaan beschermen.