Zwemwater
Zwemlocaties oppervlaktewater
Net als in vorige jaren evalueren we met de waterkwaliteitsbeheerders en recreatiebedrijven voorafgaand aan het zwemseizoen 2024 hoe het seizoen 2023 is verlopen. We maken dan direct afspraken over de manier waarop de wettelijke verplichtingen worden nageleefd. We beoordelen de aangeleverde gegevens over de waterkwaliteit en zetten deze om in een waterkwaliteitsklasse. Ook updaten we de zwemwaterinformatieborden en waterbodemprofielen.
We begeleiden nieuwe zwemlocaties naar een officiële aanwijzing als zwemwaterlocatie.
Ook in 2024 voeren we bij alle zwemwaterlocaties een veiligheidsinspectie uit bij de start van het zwemseizoen (april/mei). Tijdens het seizoen voeren we bij alle zwemwaterlocaties een reguliere controle uit. We voeren in totaal ongeveer 200 controles uit. Indien nodig treden we handhavend op. Verder behandelen we klachten en meldingen, nemen we maatregelen bij onveilige situaties en slechte waterkwaliteit en communiceren we hierover.
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking en wordt de nieuwe Omgevingsverordening van kracht. In de nieuwe Omgevingsverordening staan regels voor zwemwaterlocaties en de beheerders en exploitanten daarvan. Deze regels zijn een aanvulling op het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). We gaan deze regels actief onder de aandacht brengen bij de beheerders en exploitanten van zwemwaterlocaties in onze provincie.
Badwaterbassins
We gaan aan de slag met doelvoorschriften uit de Omgevingswet. De houders van zwembaden (normadressanten) moeten een risicoanalyse, beheersplan en bemonsteringsplan maken en zorgen voor een ongevallenregistratie. Begin 2024 maken we een actueel overzicht van alle badwaterbassins in onze provincie, die vallen onder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en waarvoor wij het bevoegd gezag zijn. Op basis van die lijst maken we een planning met als doel alle zwembaden (normadressanten en/of badwaterbassins) dit kalenderjaar een keer te bezoeken voor een controle. We voeren in totaal ongeveer 570 controles uit. Indien nodig treden we handhavend op. In de Omgevingswet staan meer parameters, en de normen voor een aantal parameters worden strenger. Dit leidt tot een stroom van zo’n 30.000 parameters per maand. Om ons werk op een goede manier te kunnen blijven doen, gaan we zo snel mogelijk een nieuw systeem gebruiken. Dit is het Badwaterkwaliteitssysteem (BKS), de opvolger van de huidige ZWAPP (zwemwaterapplicatie). Dit bouwen we binnen onze eigen organisatie. We moeten investeren in leren en ontwikkelen. Vertrouwd worden met de nieuwe wetgeving, uitzoeken en ondervinden wat de nieuwe wet van ons vraagt en met elkaar de nieuwe manier van toezichthouden en handhaven vormgeven.