Ontgrondingen
Ontgrondingen (de Ontgrondingenwet)
De uitvoering van de VTH-taken voor ontgrondingen is gericht op het toetsen en afwegen van alle belangen die met een ontgronding/afgraving te maken hebben.
Ook voeren we het provinciaal ontgrondingenbeleid uit bij zand- en kleiwinningen.
In de gebiedsgerichte uitwerking van de omgevingsvisie “Panorama Gelderse Rivieren” staat dat ontgrondingen een rol spelen in het behalen van de rivierdoelen. Om te voldoen aan deze visie, is onder andere een sturend, richtinggevend ontgrondingenbeleid nodig. Onder meer daarom wordt het ontgrondingenbeleid aangepast. Hiermee is Gelderland in 2022 samen met provincie Overijssel begonnen, maar dit is nog niet klaar. Programmering heeft de leiding en betrekt de afdeling Vergunningverlening waar nodig. In 2024 gaan we hiermee verder. Vergunningverleners en handhavers helpen vooral vanwege hun kennis over en ervaring met vergunningaanvragen en initiatiefnemers. Ook wordt een bijdrage verwacht van de juristen die betrokken zijn bij ontgrondingprocedures. Ook moeten we toetsen of het nieuwe beleid uitvoerbaar is.
We verwachten dat het aantal aanvragen voor vergunningen voor ontgrondingen in 2024 verder stijgt. Dat betekent ook meer locaties om toezicht op te houden. Vanwege de grote vraag naar woningen, zowel landelijk als provinciaal, zijn er de komende jaren meer grondstoffen nodig en is er nu al een grote vraag naar zand, klei en grind voor bouwactiviteiten. Gelderland is de grootste leverancier van delfstoffen voor de beton- en metselzandindustrie en klei voor de keramische industrie (stenen/dakpannen). Daarom worden er in onze provincie veel nieuwe klei- en zandwinlocaties opgestart en/of bestaande locaties uitgebreid. We merken daarbij op dat we steeds vaker te maken hebben met maatschappelijke weerstand. Verder bereiden meerdere waterschappen de komende jaren meerdere dijkversterkingsprojecten voor of voeren deze uit. Hierbij zijn ook ontgrondingen aan de orde. De opgave om de dijken te versterken is groot.
Door de Omgevingswet verandert er veel voor de procedures rondom ontgrondingen. Om de werkwijze goed in beeld te brengen, bekeken we het proces van initiatieffase tot en met de vergunningverleningsfase en stemden we af welk organisatieonderdeel op welk moment welke rol heeft. Om de werkwijze goed in beeld te brengen, hebben we het proces van initiatieffase tot en met de vergunningverleningsfase bekeken en afgestemd welk organisatieonderdeel op welk moment welke rol heeft. In 2024 werken we op die manier.
Er is doorlopend toezicht op alle ontgrondingen, afhankelijk van soort en doorlooptijd in een bepaalde frequentie. We voeren in 2024 ongeveer 350 controles uit. Indien nodig treden we handhavend op.