Houtopstanden, hout en houtproducten
Samen met partners willen we de houtopstanden in Gelderland behouden en uitbreiden. Bij houtopstanden gaat het niet alleen om bossen, maar ook om kleine bosschages, houtwallen, singels en bomenrijen. We willen bos-, landschaps- en natuurwaarden behouden en versterken en de vastgelegde koolstofvoorraad verbonden aan het bestaande bos zoveel mogelijk behouden en vergroten. Wij zijn bevoegd gezag voor de kap van bomen binnen een rij van minstens 21 bomen of binnen een bosperceel van minstens 1.000 m2, buiten de komgrens van de gemeente.
Er is een nieuwe Gedragscode bosbeheer. Deze is complexer dan de vorige en legt meer beperkingen op, bijvoorbeeld voor bodembewerking en werken in de omgeving van vochtige en natte habitatten. Deze gedragscode schrijven we voor, wat betekent dat we moeten controleren of mensen zich hieraan houden. De invoering van de gedragscode vraagt in 2024 daarom extra inzet van de afdeling VTH.
We handelen ontheffingsaanvragen af binnen de wettelijke termijn. We houden toezicht op basis van ontheffingen en kapmeldingen van initiatiefnemers en meldingen van mogelijk illegale kap. Met de Bomenmonitor sporen we illegale kap op. In totaal voeren we ongeveer 400 controles uit. Indien nodig treden we handhavend op. We hebben goede (bestuursrechtelijke) middelen om de herplantplicht af te dwingen. Er is hier nog een verbeterslag te maken:
- kaartmateriaal wanneer we bevoegd gezag zijn
- kennis delen met de buitenwereld (zie bijvoorbeeld de brochure en vragenlijst)
- schema bepalen verwijtbaarheid
- boete voor het niet melden
- stimuleren dat adviesbureaus artikel 3.91 onderbouwen in de aanvraag
Wanneer er sprake is van onwelwillendheid bij de herplantplicht, komt het voor dat we de termijnen niet halen. Dit vergt meer dan gemiddeld werk van de afdeling VTH. Binnen de habitatbossen op de Veluwe geldt in een deel van de bossen een houtoogstverbod en deels een houtoogstbeperking. Dit verbod is vastgelegd in onze omgevingsverordening en is nodig om de Natura 2000-doelen te halen. Ook gaan we nadeelcompensatie uitkeren aan de betreffende boseigenaren. Dit vergt extra inzet vanuit de afdeling VTH. Met de Bomenmonitor brengen we niet gemelde vellingen en tenietgegane houtopstanden in beeld en zetten we handhaving in om herplant af te dwingen.
De afdeling VTH voert in 2024 samen met de afdelingen Informatie en Automatisering en Programmering de volgende werkzaamheden uit:
- kaartmateriaal van oude bosgroeiplaatsen beschikbaar stellen: oude bosgroeiplaatsen zijn beschermd op basis van de Europese habitatrichtlijn
- duidelijk kaartmateriaal maken (met komgrenzen boswet) waarop goed zichtbaar is wanneer wij het bevoegd gezag zijn
- kennis delen met de buitenwereld (bijvoorbeeld de website bijwerken)
In de omgevingsverordening staat het werk voor oude bosgronden weergegeven. In het coalitieakkoord is aangegeven dat dit wordt heroverwogen.
Project: registratie natuur- en boscompensatie
De rekenkamer heeft ons er in het verleden op aangesproken dat er geen goed registratiesysteem is van natuurcompensatie. Er is een applicatie, maar die wordt op dit moment niet bijgehouden. Programmering en de afdeling VTH kijken in 2024 hoe we de compensaties die wij opleggen kunnen registreren in de applicatie. Daarbij stemmen we af met planbegeleiding over registratie van planologische natuurcompensaties door planbegeleiding.
Coördinatie Groene handhaving
Het huidige samenwerkingsprogramma loopt eind 2024 af. Naast de lopende zaken moeten daarom in 2024 nieuwe afspraken worden gemaakt voor het vervolg van deze samenwerking, intern en met de partners. Daarom vraagt deze taak in 2024 meer tijd.